На “Герена”, на “Уембли”
и на кой да е стадион ...


Това се пее в един любим на феновете на “Левски” рефрен. На 3 февруари 2013 г. привържениците на “сините” станаха свидетели на разрушаването на част от техния клубен дом. Сектор “А” на стадион “Георги Аспарухов”, известен повече като “Герена”, беше взривен. Въпреки разрушението феновете обаче бяха щастливи, тъй като знаят, че на мястото на руините ще се появи модерна къща, с която ще се гордеят. Дори след взрива привържениците, качилите се покривите на съседните блокове, за да наблюдават детонацията, скандираха “Левски”, “Левски”.

От бетонния прах на “Герена” след две години трябва да се появят като възкръснал феникс новите сектори “А” и “Б”. След още няколко години стадионът ще бъде завършен. Новото съоръжение ще замени старата 50-годишна легенда, така както арката на новия “Уембли” замени достойно двете кули на стария “Уембли”. Аналогията се налага от само себе си заради песента на феновете на “Левски” и разрушаването на двата стадиона, продиктувано от замяната им с по-модерно съоръжение.

В последните години не бяха малко случаите, в които един стадион беше разрушаван, за да се появи на неговото място нов и по-модерен храм на футбола. Агенция БЛИЦ представя част от тях.

“УЕМБЛИ” (открит през 1923 г., разрушен през 2003 г.)
wembley1.jpg

wembley2.jpg

Заменен от “Уембли” (открит през март 2007 г.)
wembley3.jpg


“ХАЙБЪРИ”
(открит през 1913 г., разрушен през 2006 г.)
arsenal1.jpg

arsenal2.jpg

На мястото на стадиона сега има жилищни сгради
arsenal3.jpg

Заменен от “Емирейтс Стейдиъм” (открит през юли 2006 г.)
Построен е на съвсем друго място

arsenal4.jpg


“СТАДИО ДЕЛЕ АЛПИ”
(открит през 1990 г., разрушен през 2009 г.)
DelleAlpi1.jpg

DelleAlpi2.jpg

Заменен от “ЮВЕНТУС СТЕЙДИЪМ” (открит през 2011 г.)
DelleAlpi3.jpg


"ЕЩАДИО ДА ЛУЖ"
(построен през 1954 г., разрушен през 2003 г.)

luz1.jpg

Заменен от "ЕЩАДИО ДА ЛУЖ" (открит през октомври 2003 г.)
Постоен е на съвсем друго място

luz2.jpg