Преговорите между кандидат-купувачите на ЦСКА и настоящите собственици на клуба засега удрят на камък, научи БЛИЦ. От няколко дни се водят разговори на най-високо ниво, като идеята на кръга бизнесмени е да не позволи фалита на “червените” и обявяването им в несъстоятелност.
От “Титан” обаче постоянно променят позициите си и го играят на добрия и лошия полицай.
 
Идеята на кандидат-купувачите е следната. Те поемат дълговете на ЦСКА към държавните институции и физическите лица, които са в размер на 12-13 милиона лева. Срещу това получават контролния пакет акции на ЦСКА на цена от 1 лев. “Титан” се оттегля, като ще има задачата да изчисти вътрешните задължения. По този начин настоящият и истинският ЦСКА оцелява и запазва мястото си в “А” група.
 
До вчера “титаните” са били готови на тази сделка. От снощи обаче те са запели старата песен. Че всеки момент ще бъде регистриран новият клуб ЦСКА 1923, който ще вземе лиценза на Нефтохимик и ще участва в “А” група. И че настоящият клуб ще бъде ликвидиран.
 
Сигурни източници от БФС обаче за пореден път отсякоха, че този акт с лиценза на Нефтохимик е абсолютно незаконен и е извън законите на страната. Даже и да има сделка с бургазлии, новоизлюпеният клуб няма да може да играе в елита.
 
По всичко личи, че “титаните” разчитат на следното. Да създадат новия клуб, да се договорят с бургазлии, а после да прехвърлят вината на БФС и те да останат невинни.
 
По всичко личи и друго – “Титан” се опитва за пореден път да провали сделка, след като на хоризонта се е появил кандидат-купувач. Така както се случи с ЦСКА Възраждане миналата година и така както се развиха преговорите с руската фирма и турският бизнесмен, които наскоро проведоха разговори с Димитър Борисов и Иво Иванов. За тях най-изгодният вариант е да затрият ЦСКА, защото по този начин ще се отърват от задълженията, и да създадат нов. Публична тайна, че зад ЦСКА 1923 ще стоят отново Димитър Борисов и Иво Иванов.
 
“Днес и утре предстоят нови и последни разговори. Ако няма споразумение, ние ще се оттеглим от преговорите. До няколко часа – вероятно към 13 или 14 часа, ще публикуваме официално съобщение до медиите”, заявиха пред БЛИЦ от кръга бизнесмени, готови да купят ЦСКА. Засега тяхното сдружение неформално се нарича “Червени шампиони”.
 
Разбира се, най-вълнуващият въпрос е кои са тези хора? Един от тях е Александър Томов - бившият президент на клуба. БЛИЦ научи имената на трима от 11-те бизнесмени, но засега ще ги запази в тайна. Сигурни са няколко неща. Тези трима души са достатъчно доказани в българския бизнес, а двама от тях са добре познати и в спортните среди. Те имат начертан план за измъкване на ЦСКА от кризата и даже имат и вариант за нов спортно-технически щаб, в чиито редици ще влязат легенди и истински фактори в българския футбол, под чието ръководство клубът стана шампион за последен път. Всичко обаче това ще се случи само ако има сделка. Няма ли такава, ЦСКА ще бъде обявен официално във фалит и ще изчезне от картата. В случая съдбата на ЦСКА ще бъде решена не в следващите няколко седмици или дни, а в следващите часове... Т.е. тази вечер или най-късно утре всичко ще е ясно.