Казват, че е грях, ако посегнеш и счупиш икона в храма. За един месец Гриша Ганчев и грешниците от ЦСКА се изгавриха и счупиха на малки парченца футболната икона Христо Стоичков. Направиха го фино, елегантно и същевременно брутално и цинично.
 
Ицо бе употребен, опетнен и насаден на пачи яйца. Първо Гришата го хвана за ръчичка, изведе го от Литекс и през парадния вход го закара в ЦСКА. Там зазвучаха фанфари, хиляди дойдоха да посрещнат Месията. Кланяха му се, запяха името му. Раят май бе дошъл в Борисовата градина. Дошъл – на куково лято. Дойде адът за Стоичков, без май той да осъзнае какво ще му се случи.
 
Ганчев излъга “червените” фенове, направи си гаргара с Камата и се изпокри. Остави го да се оправя сам. Ония от “Титан” пък му връчиха някаква папка и го накараха да излезе и да обяви, че вече е собственик на ЦСКА. И народът изпадна в делириум, сънувайки розови мигове, нови титли, успехи и триумфи.
 
Заблудата трая десетина дни. После истината лъсна. Стоичков бе принуден да се изниже по цървули от дивия ЦСКА и след като се хвана на въдицата, отиде сам да лови риба по Черноморието. След като си позаздрави малко нервите, пусна една декларация, в която излъга, че не бил сърдит на Гриша Ганчев. Сърдит му е то много му е сърдит.
 
Ама как да скочи срещу човека, който го пусна хитро на пързалката. Как да го нарече “тюфлек”. Официално Гришата е невинен. Има си желязно алиби. Дойде с Ицо на “Армията” с желанието да купи клуба и да направи Камата и треньор, и президент. Имал е само добри намерения. Сделката обаче пропадна заради пълната каша, забъркана от “Титан”, и той си тръгна по живо, по здраво. Както се вика, Гришата без да иска е посегнал и е напукал рейтинга на най-голямата ни футболна икона.
 
“Титаните” и те - какво са виновни. Ако не Стоичков, кого друг да извикат за помощ в тежкия момент. Нали само той може да обедини феновете, нали само той може да укроти топката.
 
Ето това е гавра. Огромна гавра, която, бъдете сигурни, Ицо никога няма да забрави. И в тези ужасяващи дни със сигурност си спомня за периода, в който официално обяви, че няма да се върне в България, защото е непризнат от хората. Е, сега не само беше непризнат, беше употребен и тотално унижен. Не къде да е, а в ЦСКА – клуба, откъдето тръгна към големия футбол.
 
Разсъждавайки обаче върху всичко, което се случи, неимоверно изникват няколко интересни въпроса. Първо, дали някоя друга футболна икона би позволила подобно отношение. Второ, дали някой друг на мястото на Стоичков би оставил да се подиграят с името му и би повярвал, че ей така някой ще му подари чист, свят и неопетнен клуб. За лековата доверчивост ли иде реч или за липса на достатъчно умствен багаж. 100-ичкова наивност ли е това или 100 на 100 подходиха идиотски със 100-ичков. Или и двете предположения са взаимносвързани.
 
Трето, Гриша Ганчев, като го раздава толкова голям бизнесмен и дипломат, защо не намери начин да помогне на ЦСКА. Той ли няма възможност да извади 12-13 милиона лева и да плати дълговете. Нали уж заедно с него бяха още двама бизнесмени. Нали имаше вариант да почне от нулата, като слее ЦСКА и Литекс. Накрая какво стана – би шута на “червените”, върна се в Ловеч и прибра няколко милиона от трансфера на Георги Миланов. Браво, да е жив и здрав!
 
Нека обаче не изместваме акцента върху проблема “ЦСКА”. Нито Стоичков, нито Гриша Ганчев, нито пък най-малко Боби Михайлов и БФС са виновни. Главните виновници са тези, които официално превзеха “Армията” през януари 2009 година . И така я превзеха, че накрая я превърнаха в дивотия. Разрушиха я тотално, изпочупвайки и най-голямата футболна икона на ЦСКА.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ