Боксовият състезател от Тайван Лин Ю-Тин скандализира феновете с проявата си след постигната победа с пълно съдийско единодушие над Есра Йълдъз Кахраман от Турция на полуфиналите в категория до 57 кг на женския боксов турнир в Париж 2024.

Лин, чиято принадлежност към женския пол е изключително съмнителна заради положителен тест за наличие на XY хромозоми (като при мъжете), още на ринга прояви наглост и заяви на Кахраман, че резултатът от мача е справедлив и всичко се е видяло на ринга.

Това беше отговор на действията на турската боксьорка, която след загубата си показа с пръсти буквата „Х“, с което намекна, че Лин Ю-Тин няма две Х хромозоми, както е при биологичните жени. Символът за първи път беше използван от българката Светлана Каменова при загубата ѝ от тайванката през уикенда.

След като слезе от ринга, Лин мина покрай чакащите журналисти и единствено подхвърли: „Без коментар“.

Впоследствие тайванският боец направи официално изказване, но въобще пренебрегна темата за своята полова принадлежност и скандала с допускането ѝ до участие на Олимпиадата.

„Аз съм боец, който е близо до целта си – спечелването на златен медал. Много се насладих на мача. Всеки спортист на Олимпийските игри е сред най-добрите в света. Затова трябва да се подготвя по най-добрия начин за финала. Усещането след класирането за битката за олимпийската титла е чувство на удовлетвореност от постигнатото. След като отпаднах в първия кръг преди три години в Токио, сега извървях труден път до финалния мач. Ще използвам всички научени уроци през живота си, за да спечеля решителния двубой“, заяви тайванският спортист.

На финала в категорията, който ще се проведе на 10 август (събота), Лин Ю-Тин ще се изправи срещу 20-годишната полякиня Юлия Шеремета.