Българският шампион Лудогорец посреща Ливърпул в пета среща от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят е от 21:45 часа на стадион „Васил Левски” и ще бъде предаван от БТВ Екшън и с картина в БЛИЦ. Срещата е изключително важна и за двата тима. Разградчани и мърсисайдци са с по 3 точки в група „В”, където лидер е Реал (Мадрид) с 12, следван от Базел с 6. И българският, и английският тим ще гонят задължителна победа и ще се надяват испанският гранд да победи швейцарците.

Победата дава огромно предимство за класиране за елиминационна фаза, както и за продължаване в турнира Лига Европа.

Първата среща бе много драматична и завърши с успех за Ливърпул с 2:1. Балотели даде аванс на домакините, но Дани Абало изравни в 90-ата минута. Лудогорец бе близо до точката, но грешка в защитата принуди вратаря Борян да направи нарушение за дузпа, която бе реализирана в последната минута от Джерард.

Около 40 000 души се очакват на стадион „Васил Левски”, като над 4000 от тях ще подкрепят гостите от Англия. Лудите им фенове със сигурност ще се опитат да създадат подходящата атмосфера, която да помогне на тима, но срещу тях ще има огромна екзалтирана българска агитка.

Проблемите пред Георги Дерменджиев са свързани с контузиите на Роман Безяк и Браян Ангуло. Нападателят ще бъде заменен от Юнес Хамза, докато отсъствието на колумбиеца не е от голямо значение, тъй като на неговата позиция обичайно се подвизава Йордан Минев.

Владислав Стоянов ще бъде на вратата на Лудогорец, а заедно с Минев в защита ще действат Козмин Моци, Георги Терзиев и Жуниор Кайсара. В средата на терена ще си партнират Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо, а Марселиньо ще връзва играта на тима. По крилата в битката с Ливърпул ще видим Михаил Александров и Дани Абало.

Петкратният победител в Шампионската лига е в изключително лоша форма, представя се много под нивото си, а мениджърът Брендън Роджърс е притиснат до стената. Евентуална загуба в София може да има много сериозни последици - с това са наясно всички в клуба. „Червените” няма да могат да разчита на Марио Балотели, който е с контузия. Негово място ще бъде заето от Рики Ламбърт. Ловрен, Шкъртел, Морено и Джонсън ще действат в защита, а на вратата ще застане Миньоле. Стивън Джерард вероятно ще остане на пейката, а в халфовата линия ще видим Хендерсън, Лалана, Джан и Коутиньо. Ламбърт пък ще бъде подпомаган от Рахийм Стърлинг.

Часовете до мача намаляват и всичко е готово за решителна битка, която може да остави значима българска следа в Шампионската лига. 40 000 на трибуните и милиони пред екраните ще наблюдават поредното шоу с марка „Лудите от Лудогорец”.


ludo.jpgЛУДОГОРЕЦЛИВЪРПУЛliver.jpg
21:45 часа, пряко по БТВ Екшън
София, стадион „Васил Левски”
Съдия: Антонио Матеу Лаос (Испания)



Вероятни състави:
Лудогорец: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Георги Терзиев, Козмин Моци, Йордан Минев, Фабио Ешпиньо, Светослав Дяков, Марселиньо, Михаил Александров, Даниел Абало, Юнес Хамза

Ливърпул: Симон Миньоле, Глен Джонсън, Мартин Шкъртел, Деян Ловрен, Алберто Морено, Джордан Хендерсън, Емре Джан, Рахийм Стърлинг, Фелипе Коутиньо, Адам Лалана, Рики Ламбърт


Любопитни факти:

• Лудогорец спечели последния си домакински мач с 1:0 срещу Базел и стане първият български клуб, който печели точки в Шампионската лига.

• В последните си десет мача у дома в европейските клубни турнири Лудогорец има пет победи, три равенства и две загуби

• Лудогорец излиза за пръв път срещу английски тим в официален двубой

• Ливърпул няма отбелязан гол в турнира от победата с 2:1 над Лудогорец в първата среща.

• Ливърпул не преодолява груповата фаза само два пъти в осемте си кампания откакто турнирът се казва Шампионска лига.

• Последната среща на Ливърпул с български тим е в третия квалификационен кръг през 2005 година, когато победи ЦСКА с 3:1 в София, а после загуби с 0:1 на "Анфийлд".

• Стивън Джерард е единственият играч, който все още е в тима от двубоите с ЦСКА. Той има среща и с „Левски” през сезон 2003/2004.

• Козмин Моци и Марселиньо имат добри спомени от мачовете с мърсисайдски тимове. С Динамо Букурещ румънският защитник преодолява Евертън за Купата на УЕФА, а Марселиньо вкара гол на същия тим при 1:1 в контрола през август 2012 година.

• Ако получи жълт картон, Фабио Ешпиньо ще пропусне гостуването на Реал (Мадрид)

• Лудогорец спечели 5 от последните си 7 мача във всички турнири

• Дани Абало е отбелязал четири гола в последните пет шампионатни срещи на Лудогорец .

• Ливърпул е в серия от четири поредни загуби във всички турнири, а във Висшата лига има 6 загуби от 12 мача.

Всичко за Шампионската лига - състави, групи, резултати и класирания, новини и статистика можете да намерите ТУК!

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа