Бившата звезда на Левски Гари Родригес и съотборниците му от Кабо Верде отпаднаха от ЮАР след 1:2 при изпълнението на дузпи на четвъртфиналите в турнира за Купата на африканските нации в Кот д‘Ивоар. В редовното време и продълженията двата тима не успяха да си вкарат гол и завършиха 0:0. Така за първи път от 2000 година южноафриканците са на полуфинал в надпреварата, като следващият им съперник в спор за място на финала е Нигерия.

Бившият левскар Гари Родригес бе титуляр за Кабо Верде, но бе заменен в 72-ата минута от Бебе, който пропусна една от дузпите. Патрик Андраде, който в миналото игра за Черно море, влезе като резерва в 65-ата минута на мястото на Кевин Пина. Решаващата дузпа изпълни именно той, но вратарят на Южна Африка Ронуен Уилямс я спаси. Стражът се превърна в истински герой, защото отрази още три удара от бялата точка.

Първият шут посока една от двете врати отправи Тебохо Мокоена в 10-ата минута, но вратарят на Кабо Верде Возиня се отчете със спасяване. В 40-ата минута удар на Райън Мендеш от Кабо Верде беше блокиран, малко след това Южна Африка отговори – Хулисио Мудау стреля над напречната греда.

И след почивката двата тима бяха предпазливи, а в добавеното време на срещата Кабо Верде беше изключително близо до победата. Беншимол се озова на чиста позиция, но не успя да преодолее южноафриканския страж Ронуен Уилямс, който направи феноменално спасяване.

В 92-рата минута вратарят на Кабо Вердер Возиня направи две ключови спасявания в рамките на секунди. Първо се хвърли в краката на Михлали Маямбела, а след това спря Евидънс Макгопа. Двата отбора изчерпаха физическия си запас и се чакаха дузпите.

При ударите от бялата точка южноафриканският страж Ронуен Уилямс беше превъзходен. Той спаси 4 от 5 изпълнения и класира тима си за полуфиналите. Неговите съотборници също не бяха перфектни от бялата точка, правейки два пропуска чрез Лепас и Модиба, но пък Мокоена Мвала се разписаха. Патрик Андраде беше човекът, след чийто пропуск всичко приключи, а преди него Бебе, Уили Семедо и Ларос Дуарте също не успяха да се разпишат от бялата точка, като единствено Браянн Тейшейра се разписа.

ЯМУСУКРО, от нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Всички осминафинални двойки в турнира:

На 27 януари (събота)
19:00 часа АНГОЛА - Намибия 3:0
22:00 часа НИГЕРИЯ - Камерун 2:0

На 28 януари (неделя)
19:00 часа Екваториална Гвинея - Гвинея 0:1
22:00 часа Египет - ДР Конго 8:7 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията

На 29 януари (понеделник)
19:00 часа КАБО ВЕРДЕ - Мавритания 1:0
22:00 часа Сенегал - КОТ Д'ИВОАР 4:5 след изпълнение на дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията

На 30 януари (вторник)
19:00 часа Мали - Буркина Фасо 2:1
22:00 часа Мароко - Южна Африка 0:2

Всички четвъртфинални сблъсъци в надпреварата:

На 2 февруари (петък)
19:00 часа Нигерия – Ангола 1:0
22:00 часа ДР Конго – Гвинея 3:1

На 3 февруари (събота)
19:00 часа Мали – Кот д‘Ивоар 1:2 след продължения, 1:1 в редовното време
22:00 часа Кабо Верде – Южна Африка 1:2 след дузпи, 0:0 в редовното време и продълженията

Ето и полуфиналните двубои:

На 7 февруари (сряда)
19:00 часа Нигерия - Южна Африка

22:00 часа Кот д'Ивоар - ДР Конго