Украинската армия неизбежно ще се сблъска с много трудности, свързани с доставените в Киев танкове западно производство. Тази прогноза направиха американски експерти.

Според американското издание Newsweek, позовавайки се на редица военни експерти, дори когато всички обещани от Запада танкове бъдат доставени на Украйна, това няма да е решение на проблемите на украинската армия. 

Въоръжените сили на Украйна ще се сблъскат с трудности, свързани с обучението на военния персонал, логистиката и осигуряването на координация на западните образци военна техника с оръжията, които вече са на разположение на подразделенията на украинската армия. 

Освен това украинските военни ще бъдат принудени да интегрират западни танкове във вече формираната система, а също така ще трябва да вземат предвид особеностите на използването на западна военна техника, като вземат предвид съществуващите метеорологични условия. 

Уточнява се също, че процесът на обучение на украински военнослужещ за работа със западни танкове протича в твърде кратки срокове, пишат и чуждестранни агенции.

Въз основа на тези фактори не е известно колко решаваща роля ще изиграе доставката на танкове от Запада на украинската армия. Способността на украинското командване да осигури поддръжка на оборудване от западен тип от пехотни части, артилерийски огън, инженери, както и да установи подходяща логистика и поддръжка ще бъде важна.

По-рано беше съобщено, че около 400 украински военнослужещи са започнали обучение в Германия за работа с американски танкове M1 Abrams. Брифингът включва обучение на основни умения, като точен огън, медицински умения, както и взаимодействие на ниво различни звена.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук