Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Централна Италия нарасна на над 50 души. Това съобщи вътрешният министър на страната Роберто Марони.
Четирима македонски граждани, от които две деца, са загинали при земетресението, съобщи говорителят на македонското външно министерство Петър Чулев. От посолството на Македония в Рим съобщиха, че загиналите са Хасани Рефик (44), Османи Валбона (13) и Айруби Алена (11), всички родени в Италия, както и Абдия Нурия (41), роден в Македония.
Десетки души са ранени, а до 50 000 души са останали без покрив над главата си, съобщи източник от службата по гражданска защита. Хората биват настанявани в хотели и във временни лагери.
Най-много са жертвите в град Акуило, столица на областта Абруцо. Много от тях са младежи, тъй като в града има голям университет. Продължаващите подземни трусове пречат на евакуацията.
Земетресението завари хората спящи по домовете им. Сега много хора са на улицата с по едно одеяло. Службата по гражданска защита се опитва да сложи ред в евакуацията, посочва ГазетаРу.
Във връзка с разрушителното земетресение в областта Абруцо е мобилизирана армията, предаде телевизия РАИ. По-рано днес премиерът на страната Силвио Берлускони обяви извънредно положение. Ръководителят на службата по гражданска защита Гуидо Бертоласо е назначен за “извънреден комисар на правителството в условията на извънредно произшествие”, посочва Интерфакс.
Съобщава се за значителни разрушения в пострадалия район, има повреди в електрическата мрежа, както и проблеми с телефонните линии. Поради повреди има затворени магистрали и железопътни линии в района на трагедията. 
Това е най-сериозното земетресение в страната от 1980 г. насам. Тогава при трус с магнитуд 6,5 по Рихтер в южната част на страната загинаха 2735 души. /БЛИЦ