Русия и Украйна продължават да се обвиняват взаимно за атаката срещу Запорожката атомна централа, а видео от най-голямата централа в Европа се разпространява в социалните мрежи.

На видеото се вижда облак дим, идващ от посоката на централата, според очевидци.

"Ройтерс" съобщава, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил затова електроцентралата в Запорожие да обяви част от района около нея за демилитаризирана зона.

Енергоатом, украинската агенция, която управлява четирите атомни електроцентрали в страната, каза, че атомната електроцентрала в Запорожие е била атакувана пет пъти в четвъртък и че някои от ракетите са паднали близо до помещенията, където се съхраняват радиоактивни отпадъци.

Агенции съобщават, че длъжностни лица, назначени от Русия, са казали, че Украйна е изстреляла две ракети по електроцентралата и е попречила на предаването на смени.

Катастрофа като Чернобил

В четвъртък Гутериш призова двете страни да спрат да нападат централата.

„Това съоръжение не трябва да се използва за военни цели. Спешно трябва да се създаде демилитаризирана зона, за да се осигури зоната около електроцентралата“, каза генералният секретар на ООН.

Русия превзе електроцентралата в Запорожие през март. Руските сили все още охраняват централата, а украински експерти работят вътре.

САЩ подкрепиха предложението районът около централата да бъде обявен за демилитаризирана зона и представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят атомната централа.

Василий Небензи, говорител на Русия в ООН, каза, че светът е изправен пред катастрофа, подобна на Чернобил и че служители на МААЕ могат да дойдат в електроцентралата в Запорожие през август.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски настоява Русия да предаде електроцентралата на Украйна

„Ядрената сигурност на Европа може да бъде постигната само с пълното изтегляне на руските сили от съоръжението в Запорожие и връщането му на Украйна“, каза Зеленски.

Министерството на външните работи на Франция заяви, че поведението на руснаците увеличава риска от инцидент с потенциално катастрофални последици.

Киев обвинява Москва, че разполага силите си около централата и че украинските сили не могат да ги атакуват. Москва пък обвинява Киев в обстрела на електроцентралата.

Украйна се готви за трагедия
По-рано украинският министър на вътрешните работи заяви, че Украйна трябва да бъде подготвена за всеки сценарий по отношение на АЕЦ Запорожие под руски контрол, което гарантира, че хората ще бъдат евакуирани от околностите й.

Официални лица на Украйна и Русия се обвиняват взаимно в нов кръг от гаранции за атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, разположена в южната част на Украйна.

„От днес електроцентралата е не само в ръцете на врага, но и в ръцете на необразовани експерти, които потенциално могат да допуснат трагедия“, каза министърът на вътрешните работи Денис Монастирски в интервю за Ройтерс.

„Разбира се, трудно е да си представим степента на трагедията, която ще настъпи, ако руснаците продължат дейността си тук“, каза той.

През последните дни Украйна предупреди за ядрена катастрофа от типа на Чернобил.

„Това за нас означава, че трябва да се подготвим за всеки сценарий. Държавните служби за спешна помощ, съвместно с МВР и Регионалното министерство, обсъждат различни сценарии, които са необходими, включително и въпроса за евакуация“, каза Монастирски.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук