Русия започва да предприема превантивни мерки в случай на военен конфликт между Северна Корея и Южна Корея. Източник от руските силови структури съобщи за Интерфакс, че изострянето на ситуацията на Корейския полуостров във връзка със заплахата от страна на Пхенян да обяви война на Сеул може да се отрази на сигурността на хората в руския Далечен изток.
По думите на източника различни ведомства, включително и военните структури, предприемат необходимите мерки за сигурност. Засилва се радиолокационният контрол и гражданската отбрана. Не става дума за концентрация на военни усилия, а за мерки в случай на конфликт на Корейския полуостров, включително евентуално с използване на ядрено оръжие, е подчертал източникът.
Мерките обаче са превантивни, тъй като засега явна заплаха за руската територия няма. Източникът отбеляза, че силовите структури са длъжни да вземат предвид всички варианти за развитие на ситуацията в региона, граничещ с Русия, включително и негативните. Според някои данни подобни мерки се предприемат и от други граничещи с района държави, пише Newsru. /БЛИЦ