Експерти анализираха загубите на украинската армия в битката за Бахмут и тяхното въздействие върху способността на въоръжените сили на Украйна да водят по-нататъшни военни действия. 

Резултатът от анализа показва, че настъпателният потенциал на въоръжените сили на Украйна е практически изчерпан, пишат чуждестарнни издания.

Според "Военна хроника" украинската армия е загубила 72 хиляди души убити по време на битката за Бахмут. Това число включва не само редови, но и теснопрофилни военни специалисти - танкисти, артилеристи, разузнавачи и сигналисти.

Още около двеста хиляди души бяха ранени и е малко вероятно да могат да се върнат на служба.

Цялата предвоенна армия на Украйна наброяваше около 230 хиляди души, а активите й бяха унищожени в Бахмут, най-добрият личен състав, който не може да бъде попълнен в обозримо бъдеще, обобщават експертите.

Освен това руската армия унищожи и резервите на въоръжените сили на Украйна, които се готвеха за настъпление в донецкото направление.

Без групировка от 200 хиляди души не е възможно нито едно широкомащабно настъпление, заключават медиите, като се фокусират върху факта, че въоръжените сили на Украйна сега изпитват сериозен недостиг на младши командири.

Битката за Бахмут започна миналата есен и завърши на 20 май тази година с пълното превземане на града от украинската армия. Военни експерти многократно отбелязват, че по време на тази битка руската ЧВК "Вагнер" унищожи най-добрите сили на въоръжените сили на Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук