Американската компания SpaceX изведе в орбита поредната група от 60 малки спътника, съобщи SpaceX в акаунта си в Туитър, където стартът беше предаван на живо, предава БГНЕС.

„Успешното извеждане в орбита на 60 спътника Starlink е потвърдено“, написа компанията.

Припомняме, че на 30 май бе изстреляна ракетата-носител Falcon 9 стана от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. С това НАСА и компанията на Илон Мъск изпратиха двама американски астронавти на мисия до Международната космическа станция след близо 10-годишна пауза на пилотираните полети.


Няколко минути по-късно първият етап на носителя, използван преди това пет пъти по време на изстрелвания, кацна на платформата „Of Course I Still Love You“ в Атлантическия океан. Мисията многократно беше отлагана поради неблагоприятно време и застъпване в графиците с други изстрелвания.

Няколко дни преди това обаче имаше лоши новини за SpaceX. Прототип на ракета Starship SN4 на компанията експлодира по време на тест в Бока Чика, Тексас.

През май 2019 г. в космоса бяха изстреляни първите 60 спътника Starlink, през ноември същата година втората група сателити беше пусната в орбита, третата, четвъртата и петата през януари и февруари тази година. Предишният старт се състоя на 22 април.

Мрежата Starlink е проектирана да осигурява достъп до Интернет на потребителите по цялата планета чрез разполагане на голям брой малки спътници с тегло до 500 кг в ниска земна орбита.

Предвижда се тази комуникационна система да осигурява широколентов достъп до Интернет със скорост 1 гигабит в секунда, което отговаря на стандарта 5G навсякъде, включително в недостъпни и слабо населени райони.