Игор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента, каза, че Украйна временно отказва да предприеме стъпки за присъединяване към НАТО.

Това беше обсъдено в негово интервю за FT.

По този начин ОПУ признава, че присъединяването не е възможно в краткосрочен план.

"Членовете на НАТО отхвърлиха нашите стремежи. Ние няма да направим нищо друго в това отношение", каза Жовква.

На срещата на върха в Мадрид НАТО ще приеме нова версия на ръководния документ – стратегическата концепция. Предишната версия задължава Северноатлантическия алианс да развива партньорство с Украйна. В новото издание НАТО трябва да потвърди това партньорство.

Украйна също така иска всякакви препратки към Русия като партньор да бъдат изключени от стратегическата концепция. Последната версия гласи, че НАТО се стреми към „истинско стратегическо партньорство“ с Русия и смята сътрудничеството между НАТО и Русия за стратегическо значение.

Жовква призна, че очаква всякакви препратки към Русия да бъдат премахнати. Но някои страни искат да оставят път за диалог.

„Не е достатъчно само да зачеркнете думата „партньор“... Очакваме стратегическата концепция на НАТО да съдържа по-строги и по-сурови предупреждения срещу руския агресор. Чувствайте се свободни (това е моят призив към членовете на НАТО), когато формулирате разпоредби относно Русия“, каза Жовква.

Според него е важно войната в Украйна да бъде описана в документа.

„Ако членовете на НАТО не разкрият истинската ситуация на случващото се в Европа, в Украйна, тогава този документ ще бъде друг документ, абсолютно ирелевантен“, добави Жовква.

Както УНИАН писа, президентът Владимир Зеленски е сигурен, че ако Украйна беше член на Алианса, битката за нейната независимост все пак щеше да се проведе.

„Ако Украйна беше в НАТО, сигурен съм, че пак щеше да има битка за независимостта на Украйна. Но щеше да е различно. Мисля, че е така. Нямаше да има толкова много загуби, можеше да има някакви малки военен конфликт или провокации от Русия, техните разногласия и други подобни. Но вярвам, че щяхме да спасим голям брой хора", каза държавният глава.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че гаранциите за сигурност на Украйна трябва да бъдат обсъдени след края на войната, започната от руския президент Владимир Путин.

Според проучванията подкрепата на украинците за членство в НАТО е намаляла.

Предприятията на "Роскосмос" започнаха серийното производството на ракети "Сармат", първият полк ще бъде на бойно дежурство до края на 2022 г. в Красноярския край, каза Дмитрий Рогозин, изпълнителен директор на "Роскосмос".

Русия започна производството на серийни ракети

"Вече започнахме серийното производство на ракети. До края на годината ще трябва да поставим на бойно дежурство първия полк в Ужур, Красноярски край", каза Рогозин. 

Той добави, че понастоящем "Роскосмос" се готви за второто полетно изпитание на "Сармат".

Рогозин уточни, че изискванията към ракетата ще бъдат повишени в определени пунктове, договорени с клиента - Министерството на отбраната на Руската федерация.

Киев ще получи от Германия системата за противовъздушна отбрана с малък обсег IRIS-T. Това съобщи пред Укринформ посланикът на Украйна в Берлин Андрий Мелник.

„Нашият екип успя да преодолее безумната политическа съпротива и в тясно задкулисно сътрудничество с производителя, Diehl Defense, да постигне договор за закупуване на първата такава система на стойност 178 милиона евро и за сметка на германското правителство”, уточни Мелник.

Според него, докато въоръжените сили на Украйна могат да разчитат само на една такава инсталация, впоследствие Киев може да получи до десет единици IRIS-T. Посланикът каза още, че очаква "зелена светлина" от Берлин за закупуване на 100 нови самоходни артилерийски установки Panzerhaubitze 2000. Той добави, че вече е получено съответно предложение от германската индустрия.

Властите на Киевска област наложиха полицейски час, на жителите е забранено да бъдат на улицата от 23:00 до 05:00 сутринта. Мярката е в сила от 26 юни до 3 юли, съобщиха от пресслужбата на областната държавна администрация в канала й в Telegram.

„На жителите в определеното време е забранено да се движат по улицата пеша и с транспорт, да посещават обществени места“, се казва в съобщението.

Причините за въвеждането на полицейския час не са посочени. Изключение се прави за притежателите на специален пропуск.

На 22 май Върховната Рада на Украйна удължи военното положение в страната до 23 август 2024 г. Този режим беше въведен след началото на така наречената специална операция на Руската федерация за защита на цивилното население на Донбас и оттогава непрекъснато се разширява.