В САЩ, където се обсъжда необходимостта да се усили контролът над оръжията, душевноболни скоро ще получат контрол над танкове и ракети, пише изданието theduran.com.
Неотдавна армията на САЩ прие крайно оспорвано решение да позволи на хора, преживели психическо разстройство, или с издадени документи за алкохолна и наркозависимост, да кандидатстват за армията от началото на 2018 г.
 

Приемането на това решение е мотивирано от липса на желаещи да постъпят в армията. Експерти предупреждават, че може да се повтори ситуацията, създадена в страната след войната във Виетнам.
 
През 2009 г. на такива лица беше забранено да служат в армията на САЩ, обаче вече всеки ще може да кандидатства чрез специална програма. Комисия трябва да отсее кандидатите, за които историята на болестта е съмнителна и не е пречка.
 
Ситуацията поразително напомня практиката от войната във Виетнам, когато новобранците често са изпращани в джунглата с ясни признаци за нестабилност или склонност към употреба на наркотици и алкохол. След завръщането си в САЩ много ветерани признаха, че тяхното състояние значително се влошило поради травмиращия характер на бойните действия.
 
Официалните представители от Пентагона не уточнили какъв ще е характерът на новата програма за набиране на войници и колко строг ще бъде контролът, но тази стъпка се разглежда дори в САЩ като отчаяна крайна мярка.
 
Превод и редакция: БЛИЦ