Министерството на земеделието на Турция съди 15 компании, които изнасят в страните от ЕС и в Русия земеделска продукция с повишено съдържание на пестициди и нитрати, съобщават турските медии.
Министерството на земеделието глоби с 812 500 долара 160 производители на земеделска продукция за нарушаване на нормите за износа й, пише вестник “Заман”. Изданието посочва, че от началото на 2009 г. в Турция е въведена забрана върху използването на торове, които не съответстват на фитосанитарните норми на Русия и по-специално лимитите за съдържание на пестициди, предаде РИА “Новости”.
Срещу 15-те компании, които ги нарушават от септември миналата година, департаментът по земеделието в Анталия внесе съдебни искове. Ако бъдат образувани наказателни дела, виновните могат да получат до 6 месеца затвор, отбелязва ”Заман”. Вестникът пише още, че от 2009 г. в Турция е забранено използването и производството на 75 от 135 торове, които водят до повишаване на нивото на пестициди в растителната продукция. Останалите ще бъдат забранени до 2012 г. Годишно Турция изнася в ЕС и Русия земеделска продукция за 1,75 милиарда долара. /БЛИЦ