Различията между София и Скопие не са толкова големи и е напълно възможно до края на декември да се намери решение с България, тъй като имаме отговорност към бъдещето и не трябва да оставаме в миналото. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев по повод проведената вчера в Словения среща на Европейския съюз - Западни Балкани, предава "Труд".

"Никога не съм виждал толкова настойчиви канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, толкова конкретни и ясни по време на разговорите с мен и президента Радев за следващата стъпка в тази посока", каза Заев.

Според него приетата декларация е прецизна и споменава всички детайли на разширяването. Той благодари за всички приети до момента декларации в София, Загреб и по време на останалите срещи на върха през изминалия 18-годишен период.

"Тя обаче остава само лист хартия, затова трябва да има реални действия", смята македонският премиер.

"Напомням, че нашата основна стратегическа цел е пълноправно членство в ЕС, а стратегическата цел на външната политика на ЕС са Западните Балкани, защото сме свързани, икономиките ни са свързани и зависим един от друг", подчерта Заев по време на днешната съвместна пресконференция с министъра на правосъдието Боян Маричич.

По повод изказването на външния министър Буяр Османи, че включването на българите в Конституцията на РС Македония не е проблем, Заев заяви, че "не е било и сега не може да бъде в Конституцията да бъдат вписани македонски граждани, които се самоопределят етнически като българи".

"Нашата Конституция признава етническото разнообразие и изброява македонци, албанци, сърби, турци, роми, власи, бошняци и други. Вече няколко пъти и аз, и други представители на институциите заявихме, че нямаме проблем да добавим хървати, черногорци, българи и други, ако смятат, че трябва да бъдат добавени. Това, разбира се, не трябва да означава, че в момента ще променяме Конституцията заради тези въпроси. Вярвам, че за България това ще бъде достатъчно, ако настоява за подобно нещо по отношение на преговорния процес", каза премиерът на Северна Македония.