Американският актьор и режисьор Клинт Ийстууд бе удостоен от организаторите на филмовия фестивал в Кан със “Златна палма” за цялостното му творчество.
Специалната награда за приноса и заслугите на 78-годишният Ийстууд в областта на световното киноизкуство ще му бъде връчена на открита церемония в Париж.

Последната режисьорска творба на Ийстууд "Мистичната река" с Шон Пен в главната роля, бе представена в конкурсната програма на Кан*2003. Очакванията, че 72-годишният режисьор, ще си замине от Лазурния бряг и със "Златна палма", обаче не се оправдаха.

Роденият на 31 май 1930 г. Клинт Ийстууд се снима в киното още от 1950 г. Той се прославя сравнително късно - на 33-годишна възраст и то предимно в Европа, след като изиграва двойнствената роля на мълчаливия бандит в уестърна на Серджо Леоне "За шепа долари" (Per Un Pugno Di Dollari, 1964). Впоследствие големият италиански майстор го кани и за другите си филми от трилогията за Дивия Запад - "За няколко долара повече" (Per Qualche Dollaro In Piu, 1966) и "Добрия, лошия и злия" (Il Buono Il Brutto Il Cattivo, 1966).

През 1971 г. Клинт Ийстууд създава образа на полицай, който е готов на всичко в борбата с престъпниците. Филмът "Мръсния Хари" (Dirty Harry) на реж. Дон Сигъл си спечелва огромна популярност. Нестандартният герой в борбата с престъпността се оказва точно по вкуса на повечето американци, които посрещат с адмирации и продълженията от филмовата серия за "мръсния Хари": "Magnum Force" (1973), "The Outlaw Josey Wales" (1976), "Sudden Impact (1983), "The Dead Pool" (1988).
Години по-късно Ийстууд отдава почитта си към двамата свои учители - Серджо Леоне и Дон Сигъл, като им посвещава своя най-успешен уестърн "Непростимо" (Unforgiven, 1992).

За този филм той получава и първия си "Оскар" в раздела за най-добър филм и за най-добър режисьор.

След смъртта на "каубой номер 1" на американското кино Джон Уейн, именно Клинт Ийсууд поема щафетата и в продължение на две десетилетия се превръща в един от най-любимите актьори на масовата публика.

Но в късния период от своята кариера той изненадва всички със силните си изяви и като режисьор и като актьор в роли, които най-малко са очаквали от него. Така например, фанатичната му любов към джаза, го подтиква да заснеме биографичната продукция "Птицата" (Bird, 1988), посветена на един от най-великите джазови музиканти Чарли Паркър. /БЛИЦ