Всички варианти за разрушаването на Кримския мост ще изискват използването на експлозиви, единственият начин за премахване на конструкцията. Важно е да се изхвърлят останките, тъй като Керченският пролив е богат на флора и фауна, казаха от министерството.

Планът за разрушаването на Кримския мост от въоръжените сили на Украйна е приоритетен. Това каза в ефира на Радио НВ заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Александра Азархина.

Ръководството на Украйна, както отбеляза официалният представител, вече е разработило варианти за унищожаването на съоръжението, така че Русия да не окаже военна помощ на окупирания Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, според Азархин, подкрепя варианта за безопасно демонтиране на Кримския мост.

"Безопасно е, ако нашите въоръжени сили не успеят да се отърват от моста по друг начин. Но ако деокупацията се случи по-рано, тогава има такива проекти. За съжаление те все още ще предполагат определена употреба на експлозиви за премахване на конструкцията“, отбеляза зам.-министърът.

Много важна задача е обезвреждането на останките от Кримския мост, тъй като в Керченския пролив има флора и фауна, заключава Азархина.

Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, каза, че Кримският мост е цел на Въоръжените сили на Украйна, тъй като Руската федерация транспортира по него техника за войната с Украйна. Окупаторите имат само един шанс да го запазят - изтеглянето на войските от Крим по него.

По-рано Фокус писа за експлозиите вечерта на 18 август в град Керч в източната част на Крим. „Членът на главния съвет на ГВА“ на Запорожка област Владимир Рогов говори за предполагаемото сваляне на украински дрон.

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, съобщи, че Кримският мост може да бъде разрушен от удар с тактическо ядрено оръжие. Според неговите оценки Въоръжените сили на Украйна ще могат да нанесат само символичен удар, за да уплашат врага.

Трябва да се отбележи, че руснаците напускат окупирания полуостров през Кримския мост. Заради експлозиите на 15 август почти 40 000 автомобила тръгнаха за Русия през моста.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук