При смесване на храносмилателни ензими от пчелите и смолисти вещества от растителен произход се образува лепило с уникална формула -  прополис . За пчелите прополисът е необходим за защитата и дезинфекция на кошера и медената пита, а на човека - за лечение.

Въпреки факта, че прополисът е познат още от началото на времето, съвременната медицина продължава да разкрива все повече и повече от неговите свойства. Да използвате този продукт може по най-различни начини: течен, като го добавите към мляко (страхотно средство за лечение на кашлица) или под формата на тинктура външно и вътрешно.


И това е интересно - Пчелните продукти са лек за 200 болести - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

полезните свойства на прополиса

Лечебни свойства на тинктурата от прополис

Приета вътрешно, тинктурата от прополис повишава имунитета , намалява възпалението , действа като антиоксидант . Спектърът на активност, когато се прилага локално, е дори по-широк: дезинфекцира и лекува рани , регенерира кожата , обезболява ,  убива гъбичките .

полезните свойства на прополиса

Лекарите предписват това лекарство за най-различни състояния и заболявания: за лечение на ангина , фарингит, синузит, отит, при трахеит, бронхит, пневмония, за премахване на вирусни инфекции ( грип , херпес ), за всички зъбни патологии , в гинекологията при ерозия на шийката на матката  и дори за лечение на стомашни заболявания .

полезните свойства на прополисовата тинктура

Най-често се използва  10% прополисова тинктура.  Най-добре е да купите препарата от аптеките (не е скъп, а флакон от 25 мл е достатъчен за дълго време), но можете и сами да си я приготвите.

КАК ДА ПРИЛАГАме ТИНКТУРАТА ОТ ПРОПОЛИС

  1. При  фарингит и тонзилит  правете гаргара с тинктурата, разредена във физиологичен разтвор в съотношение 1:10.
  2. Същата концентрация е необходима за получаване на разтвор за изплакване на устата при  зъбни заболявания  .
  3. При  синузит : промивки и капки в носа с прополисова тинктура, разредена в съотношението, посочено по-горе.
  4. При  отит  поставете в ухото памучен тампон, напоен със средството. Ако процедурата се прави на дете, тинктурата трябва да се разреди с топла преварена вода в съотношение 1: 1.

    Възрастните могат да капят във всяко ухо 2 капки тинктура с 5%-тна концентрация до пълно възстановяване.

  5. Инхалации с тинктура от прополис (по 1 капка тинктура на 5 мл физиологичен разтвор) се правят при  респираторни заболявания . Так приготвената течност се излива в инхалатора.
  6. Като  тонизиращо средство  15-20 капки тинктура, разтворени в една супена лъжица мляко или вода, се пият 30 минути преди хранене.
  7. За лечение на  стомашни разстройства:  15-20 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл топла вода и се пият 30 минути преди хранене.
  8. Кожни лезии, афти, херпеси,  гъбична инфекция на краката и ноктите , пърхот се лекуват с неразредения препарат под формата на компреси, превръзки, лосиони за мазане.

 

полезните свойства на прополисовата тинктура

Въпреки всички положителни влияния на прополиса върху човешкото тяло, за точна диагноза и предписания на лечението трябва да се консултирате с вашия лекар!

Прополисът е противопоказан при хора с алергии към пчелни продукти.

За деца, бременни жени и шофьори употребата на тинктура от прополис също е противопоказна (може да се използва само външно). Поради високия риск от алергични реакции на бебета до 3 години като цяло не се препоръчва лечение с всякакви базирани на прополиса препарати.

Източник: zajenata.bg