В търсене на по-зелена трева, 4 български крави влязоха нелегално в Турция и от 15-ина дни са в барака близо до границата, но без шанс да се върнат при стопаните си, защото са нарушили външната граница на Европейския съюз, предаде 24rodopi.com.
Животните били засечени в землището на одринското село Йолюсту от патрул на жандармерията и предадени на Дирекцията за храни, земеделие и животновъдство. Държавните служители официално се допитали до Генералното консулство на България в Одрин за механизъм за връщане на кравите обратно, но се оказало, че има непреодолими законови бариери.

„Проблемът се оказа сериозен, защото било решено по етапен ред животните да се върнат на стопаните им в България. Европейското законодателство забранявало България да върне обратно кравите си. Жителите на Йолюсту обясниха, че от години не било се случвало, но напоследък български животни минавала границата, за да стигнат до по-добри пасища“, разкриха одрински журналисти.

След отказа на България да прибере кравите, те са предадени на кметството в Йолюсту и местното население храни 4-те български крави. Какво ще се случи с тях, решение ще вземе земеделската дирекция.