Не бих се наел да дам такава прогноза, че самолетът е бил технически изправен. На този етап няма да изключа нито една от възможните хипотези. Нека да си свършат работата от прокуратурата, от комисията, която разследва този инцидент.

Бих искал да отправя едно предложение - да бъдат включени експерти от НАТО, от съюзнически държави, които имат богат опит, включително от Полша и Украйна, които използват тези самолети", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Той подчерта, че е открито против ремонтите на МИГ-овете.  "Тези ремонти в момента, в който разбрах, че правителството се опитва да сключи пореден договор, възразих категорично. Тогава направих едно изказване, че ще загубим и парите, и самолетите си", отбеляза Ненчев.

"Моят призив е да бъдат преустановени всички полети с тези самолети, докато не се изясни причината", заяви той.

Бившият министър на отбраната добави, че "някои хора" си правят пиар и политическа кампания на гърба на това, което се е случило. Той сподели, че това, което е притеснително е, че до момента няма конкретна и реална информация.

"Ако действително е така, както се представят нещата, твърде вероятно е това да е свързано с липсата на съвременна техника и координати, които да избегнат този инцидент", подчерта Ненчев.

За проблемите, свързани с малкото летателни часове, той каза, че няма как да бъдат избегнати. "Няма как да се справим с този проблем. На първо място, ремонтите се извършват с част, които са втора употреба, което е опасно. На второ място - удължаването на ресурса става от експерти, които идват, оглеждат самолета и казват - да, той може да продължи.

Поставям отново въпроса - защо не беше сменена авиониката", заяви бившият министър на отбраната.

"Моят призив е да бъдат преустановени всички полети с тези самолети, докато не се изясни причината. Пилотите са силно стресирани от това. Моят призив е служебният министър на отбраната да се обърне към нашите съюзници, защото ние не можем да си позволим да не охраняваме въздушното си пространство, защото имаме отговорности към НАТО и нашите съюзници", уточни още той.

А работата на служебното правителство, той определи като безумна. "Радев се стремеше да се стигне до политическа криза, той да назначи служебен кабинет. Многократно съм твърдял, че първото нещо, което ще направи, е да отстрани директорите началници на службите за сигурност и разузнаване", каза още Ненчев.