Кървавата свада между бандите на Митьо Очите и Божидар Кузманов-Козела е част от постоянната битка за надмощие на пазара на наркотици в Слънчев бряг. Това твърдят пред "Стандарт" източници от бившите силови групировки от курорта.
"Има такава история със заетото паркомясто от бъдещия му зет Владислав. Поступали са го момчето, но това е само повод", смята бивш силовак. Според него никой не отива на среща с 30 души, въоръжен с няколко мачете и ножове. Истинската причина според бившия силовак е пазарът на наркотици в Слънчев бряг. "Митьо Очите не обичаше да дава фъндък на никого. Знаеше, че ако веднъж се пропука аурата му на страшилище, ще му вземат цялото влияние", казва той.

Според наркоченгета пазарът на наркотици в Слънчев бряг е рекорден въобще за страната през лятото. На месец в курорта се пласират между 18-25 кг кокаин. Сезонът е 4,5 месеца, което прави 100 кила чиста кока. Докато се размесва на грамаж, теглото й скача 4 пъти. А след това грамът се продава по 150 лв. Оборотът от кокаина е за 20 млн. лв., а чистата печалба е 12 млн. лв., изчисляват експертите антимафиоти.

И докато коката е за по-заможните клиенти, то младежта масово допълва алкохолните си турове с амфетамини. На сезон се консумират близо 200 кила амфетамини или 1,2 млн. хапчета. Продават се по 8-10 лв., а оборотът е за 30 млн. лв. Чистата печалба от амфетите е около 20 млн. лв.

"Битката в Слънчев бряг е за едни необлагаеми 50 млн. лв., от които печалбата е към 30 млн. лв.", твърдят започнати.

Очите нямаше проблем с улицата, но клиентите искат "магистралки" и хапчета в заведенията. Само че босовете на дискотеки предпочитат сами да се снабдяват на едро с кокаин и синтетична дрога, за да прибират цялата печалба. Очите например не го пускат в най-големите дискотеки. Сега по същата схема поискал да работи и Божидар Кузманов-Козела - да не се снабдява с хапчета от Очите, а да си ги набавя сам, твърдят осведомени. Именно в неговото заведение "4 you" е стрелбата. Затова моментът за Очите бил ключов, ако изпусне оборотна дискотека за младежи от 18-25 години като "Оксижен" (също собственост на Божидар Кузманов), смятат експерти.

30 часа след като Очите бе "отстрелян", таксиметровата фирма "Съншайн 0604" ЕООД, регистрирана на името на дъщеря му Станислава, хлопна кепенци. От вчера сутринта офисите в Слънчев бряг са запечатани и покрай тях не се мярка никой. "Това, което се случва с компанията, е много показателно. Очите го няма - няма го и бизнеса му", коментираха хора в курорта. С официалния си бизнес като таксиджия Очите държеше монопол в Слънчев бряг, Несебър и останалите съседни курорти на Юг върху охранителния бизнес и такситата.

Без благословията на Митьо в Слънчев бряг не е било възможно да припари нито една жълта кола. Същото важи и за стотиците обекти - барове, ресторанти, дискотеки и хотели, които са били под негова охрана. Такситата са и перфектният начин за доставки на наркотици, казват експертите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ