Мраз и сняг сковаха голяма част от Европа. Ниските температури напукаха железопътни релси в Полша, турският мегаполис Истанбул осъмна под бяла покривка, а над много градове надвисна смог от използването на въглища за отопление, предаде Асошиейтед прес.

В Швейцария скиор, затрупан от лавина през уикенда, почина в болница от нараняванията си. От няколко дни в страната е издадено предупреждение за опасност от лавини заради обилния снеговалеж, допълва БТА.

Лавината е затрупала трима скиори, но единият от тях успял да се освободи и изтръгнал втория от снега, но третият нямал същия късмет, защото спасителите закъснели.

Температурите в някои райони на Полша спаднаха до минус 28 градуса през миналата нощ - най-студената от 11 години. В същото време столицата Варшава и още няколко големи града потънаха в гъст смог. Замърсяването бе толкова силно, че столичните власти призоваха хората да не излизат навън.

Съседна Чехия също преживя най-студената си нощ за тази година с температури под минус 20 градуса на много места. Очаква се студът в Североизточна Чехия да отстъпи и да бъде сменен от обилен снеговалеж, казаха метеоролозите.

За силни ветрове и крайно ниски температури съобщават и от много райони на Балканите.

Това създава проблеми с електроснабдяването в Сърбия. Сняг има дори по хърватските острови в Адриатическо море. Минус 13 градуса бяха измерени и в Източна Албания.

Замръзнали пътища в Поградец на брега на Охридското езеро попречиха на пожарникарите да пристигнат навреме и да угасят огъня в един дом, поради което загина човек. Снегът почти напълно парализира движението в Истанбул. Много коли бяха изоставени по улиците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!