Прокуратурата внесе за четвърти път в съда обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Той беше връщан два пъти на Софийския градски съд и един път на Специализирания наказателен съд заради съществени процесуални нарушения.
 
Ченалова, която бившият посланик на Франция Ксавие дьо Кабан нарече "гнила ябълка" в съдебната ни система и беше замесена в т.нар. скандал "Яневагейт", има проблеми с прокуратурата повече от три години. За първи път тя беше предадена на съд през 2016 година за длъжностно престъпление и престъпление срещу правосъдието във връзка с дело, по което е била съдия - докладчик, по искова молба на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК.
 
Прокуратурата твърди, че Румяна Ченалова е действала в полза на частното дружество, от което Националната електрическа компания е претърпяла сериозни финансови щети. И макар че заради законодателни промени, свързани с т.нар. "корупционни дела", делото се прехвърли от Софийския градски в спецсъда, забележките към обвинителния акт останаха - от него Ченалова трудно може да разбере в какво е обвинена, което пък ѝ пречи да организира защитата си.
 
От специализираната прокуратура обявиха, че нарушенията са отстранени според указанията на съда и че предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.