Бургазлия се отърва с 1 000 лв. глоба и чисто досие, след като бе арестуван с близо 5 гр синтетична дрога. 

Бургаският районен съд определи случая за маловажен и освободи от наказатела отговорност по чл. 78а Иван Г., който е спипан с две отделни пликчета – съответно с малко над 3 гр и 1,151 гр метамфетамин.

Според направената експертиза дрогата е с високо съдържание на наркотично вещество и струва малко над 100 лв. Съдията-докладчик обаче избра да наложи единствено административно наказание, въпреки че призна за виновен бургазлията за държане на наркотици.

През юли м. г. в Бургас е проведе кръгла маса по превенция на разпространението на наркотици в училищата. Една от основните теми по време на дискусията бе именно какво количество трябва да бъде считано от съда за маловажен случай.

Топ полицаят Златко Пеев даде пример с 15-20 цигари – около 5 гр марихуана, които се считат за маловажен случай и изобщо не са престъпление.

„Губи се смисълът на превенцията“, категоричен е Златко Пеев и припомни, че доскоро за малозначителни се считали до 1 грам – 2-3 цигари, но сега количеството значително се е увеличило, което саботирало работата на разследващите органи.

„Дори и да бъде арестувано лице с 15-20 цигари марихуана, което обезателно ще е дилър, след 24 часа излиза на свобода и с освобождаването си от отговорност получава индулгенция да продължи с престъпната си дейност“, подчерта тогава разследващият полицай.