Американската космическа агенция (НАСА) публикува на официалния си сайт панорамно видео от Марс, направено на червената планета от марсохода “Curiosity”.
 
Марсоходът се е спуснал от хребета Вера Рубин, намиращ се в планината Еолид, след повече от година престой там. Преди да се премести, машината направила панорамен видеозапис на района на 360 градуса.


 
Агенцията показа снимки и от красиви пясъчни дюни на Червената планета.
 


 
Следващата година „Кюриосити“ ще се посвети на изследването на отлаганията на глина в района. НАСА е подготвила видеото от материала, получен от марсохода на 19 декември.
 
„Кюриосити“ кацна на Червената планета през 2012 г. в района на кратера Гейл, където са ясно видими слоевете на марсианската почва, които разкриват геологическата история на планетата.
 
Основното в мисията на „Кюриосити“ е извършването на детайлни геологически и геохимически изследвания, проучване на атмосферата и климата на планетата, търсене на вода или следи от нейното присъствие.
 
Тези данни ще помогнат да се определи дали Марс някога е бил пригоден за живот и има ли на планетата места, където днес са пригодни за живот.