Десет години затвор при първоначален строг режим получи днес от Софийския градски съд иконописецът Йордан Опиц за това, че гръмна наркоман, който се подвизавал в кооперациата му. 58-годишният създател на икони ще трябва заплати кръвнина на родителите на убития от 80 000 лева.
На 5 февруари 2007 година простреляният Мариян Янчев отишъл заедно със свои приятел в кооперацията на Опиц  да търсят друг техен авер. Те знаели, че той живеел на тази улица, но не били сигурни за адреса. Помолили жена да им отвори заключената входна врата и се качили горе. Като не намерили приятеля си, те тръгнали да се връщат, обаче вратата била заключена, а долу ги чакала група разгневени мъже, като единият от тях носел пистолет. "Наркомани, крадци", викали мъжагите. Приятелите се опитали да изскочат от прозорец, но точно като се провирал Мариян, той бил застрелян от един метър от иконописеца. Простреляният побягнал, но след време се стоварил на земята. 
На предното заседание, приятелят на убитото момче си призна, че седмица преди убийството е обрал апартамент в същия вход, но отрече Мариян да е бил с него. В момента оцелелият при срещата с осъдения иконописец излежава присъда за друго престъпление. Дни, след като Мариян е прострелян, приятелката му загива от свръхдоза наркотик, докато е на гости при родителите му. /БЛИЦ