Преподавателят журналистическия факултет Димитър Найденов, радиожурналистът Петър Волгин и шефката на mediapool.bg Стояна Георгиева ще оценяват предадените статии или радио клипове на родните млади таланти, кандидати за паневропейската журналистическа награда „Разширете своя кръгозор“. Конкурсът, организиран от Европейската комисия съвместно с асоциацията Европейска младежка преса и Cafebabel.com, продължава до 31 май.
В състезанието с пера могат да премерят сили всички млади европейски журналисти на възраст между 17 и 35 години от 35 европейски страни.

Участниците могат да се включат в състезанието чрез уебсайта www.EUjournalist-award.eu. На него могат да бъдат прочетени подробни правила и критерии за участие, както и статии за политиката на разширяване на ЕС, интересни съвети за кариера в журналистиката и мрежа от контакти с общността на младите европейски журналисти. Националните журита ще подберат победителите на базата на съответствието между информацията и темата, оригиналността в разработката, журналистическия стил и качеството на писане, способността да се грабне вниманието на читателя и усилията, положени при подготовката на статията.

Всички национални победители в конкурса за Европейска награда за млади журналисти 2009 ще бъдат поканени на културно-историческо пътешествие до столицата на Германия, Берлин, от 29 август до 2 септември. Тази година Европа ще чества 20 години от падането на Желязната завеса, изразено чрез падането на Берлинската стена през 1989 г. Едновременно с това ще се отбележи и 5-тата годишнина от присъединяването към ЕС на осемте страни от Централна и Източна Европа, както и на Малта и Кипър. Разширяването на ЕС ще бъде обсъдено на конференция с участието на висши политици и представители на медиите, на която ще бъдат приветствани всички национални победители. Наградените статии и радио клипове ще бъдат публикувани на сайта на конкурса (www.EUJournalist-award.eu), като статиите също ще бъдат отпечатани в брошура.

През юни 2009 г. националните журита, съставени от водещи медийни професионалисти, заедно с един представител на Европейската комисия ще изберат най-добрата статия или радио клип от всяка страна. /БЛИЦ