Бургаските зърнопроизводители пак са в бойна готовност, след като колегите им от различни краища на страната протестираха пред парламента във вторник. Причината за новите бунтове е, че в бюджет 2009 не са предвидени необходимите пари за доплащания към субсидиите, които дава Брюксел на всеки, който обработва нивите си, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.
За да бъдат осигурени тези помощи, е необходимо да бъдат заложени около 380 млн. лв. Земеделското министерство е поискало тези пари, но въпреки това те не били включени в проектобюджета, сподели Николай Киров – председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите – Бургас.
От МЗХ уточниха, че евросубсидиите за 2009 г. са за общо 287.4 млн. евро, което се равнява на 35% от помощта, която получават фермерите в старите членки на общността. Все още е трудно да се прецени колко ще е помощта от Брюксел за декар догодина, защото тя се определя в зависимост от кандидатите, но ако се заделят исканите пари, съфинансирането от хазната ще достигне до 9 лв. на декар.
Есенната сеитба закъснява, споделиха бургаски зърнопроизводители. Причината за това са падналите обилни валежи. В същото време стопаните задържат продукцията си от ечемик, пшеница и слънчоглед в очакване да се повишат изкупните цени. Това обаче не става. Продажбите са на парче или всеки, който е закъсал за пари и не може да засее, е принуден да даде зърното си на неизгодна цена. /БЛИЦ