С прожекцията на копродукцията на Белгия , Холандия и България  „Белгийският крал”  в зала 1 на НДК бе даден стартът на вече 21-я София Филм Фест (СФФ).  Изборът именно на тази кинотворба на режисьорския тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт за начало на все по-престижния международен филмов фестивал в нашата столица очевидно съвсем не е случаен. Първо, издание-2017 на СФФ има за свой фокус киното на Белгия и второ, голяма част от «Белгийският крал» («Кралят на белгийците» би бил още по-точен превод) е заснета в България,  а продуценти на лентата от наша страна са «Арт Фест» в лицето на Стефан Китанов и Мира Сталева. Игралният филм, операторски майсторски заснет и с чувство за хумор пародира т.нар. road movie - филм-пътешествие (б.а. – жанр, при който главните герои пътуват по шосетата и променят основно обичайния си начин на живот). Белгийският крал Николас ІІ (в ролята Петер ван ден Бегин) трябва спешно да се завърне от Истанбул в родината си, защото „Валония се е отцепила от кралството и обявила независимост”.  Налага се той да предприеме инкогнито рисковано пътешествие назад към Брюксел по шосетата на България,  Сърбия, Албания. Във филма участват също Нина Николина и драматичният актьор Валентин Ганев.

И още на самата гала по откриването на фестивала в присъствието на кметицата на София Йорданка Фандъкова и министърът на културата Рашко Младенов, „доайенът” на родния театър и кино  Стоянка Мутафова бе отличена с  Наградата на София за принос в актьорското майсторство и творческо дълголетие.  С едно кратко „Какво да Ви занимавам със себе си ?  Добре съм!” тя резюмира здравословното си състояние след поредните й перипетии  и своята готовност да играе отново. 95-годишната  „грандама на Сатирата”  бе кавалерски подкрепяна на сцената от другия лауреат на Наградата на София – Джон Савидж.  Симпатичният американски актьор, добре познат ни от „Ловецът на елени” и култовия „Коса” (в ролята на Клод Буковски), ще представи на 11 март (събота) не само тези два филма, но и най-новия си, сръбския „Завръщането” (реж. Предраг Якшич).  В същия ден от 12.00 ч. в Дома на киното Джон Савидж  ще отговаря на въпроси на зрителите в рамките на „запазената марка” за София филм фест „Интервю с автограф”. 

Впрочем с наградите се започна още преди официалния старт на фестивала. „Ембле-мата” на Младежкия театър Гинка Станчева получи Специалната награда на СФФ непосредствено преди премиерата на „Признание Актриса” – документален филм (54 мин.) за любимата на няколко поколения българи актриса. Сценаристката на филма, журналистката Олга Маркова бе също отличена с почетната награда на СФФ за дъл-гогодишната й активна работа като кинокритик, а напоследък и преподавател в НБУ.  

Над 170 филма – 150  пълнометражни игрални и документални, както и над  20  късометражни ленти,  се предлагат на вниманието на многобройните приятели на киното в София през периода от 9  до 31 март т.г. Вече по традиция и 21-ото „издание” на СФФ ще има своето продължение и на извънстоличен екран - във  Варна,  Пловдив  и  Бургас.  Фестът отново завладява нови територии в столицата, като тази година домакини  ще бъдат и култовото квартално кино „Влайкова”  и  Дом на културата „Искър”. 

Най-силен  „магнит” за зрителите безспорно ще бъдат филмите от раздела „Международен конкурс”. В него се състезават 13 заглавия от 16 страни, като 6 от тях са копродукции. За първи път в историята на фестивала три филма – рожба на български творци, със съдействието и на чуждестранни киностудии, ще оспорват Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм на режисьори, както гласи неговият регламент. Тя отново ще носи името „София – град на киното” , защото нашата столица е един от осемте града, носители на това признание от ЮНЕСКО. Призът е „инжектиран” и със 7 000 евро премия,  осигурена от Столична община, която по думите на г-жа Йорданка Фандъкова „ще продължава да подкрепя така важния за града София филм фест”. „Безбог” (реж. Ралица Петрова) идва на конкурсния екран  с вече натрупан актив от отличия на редица кинофестивали. „И после светлина” на Константин Божанов е съвместна продукция на България и Белгия. Третият наш филм в състезателната програма „Христо” на тандема Григор Лефтеров и Тодор Мацанов вече донесе на дебютанта Димитър Николов „Златната роза” във Варна за изпълнението му на главната роля на младежа- бездомник. Сред 13- те заглавия в „Международния конкурс” личи един и със световна премиера. Това е турският „Сняг” на режисьора Емре Ердогду.

На церемонията по връчване на наградите на 21-ия СФФ в събота, 18 март от 19.00 ч. в зала 1 на НДК ще бъде обявен и „най-демократичният” приз – този на публиката.  Този път те са два, в две категории, изтъкна директорът на фестивала, много амбициозният и винаги търсещ нещо ново Стефан Китанов (Кита). Наградата ще бъде връчена от генералния спонсор на Феста  втора година поред - Лидл България.  Освен за най-добър чуждестранен филм, през 2017 г. за първи път голямата компания ще ни зарадва и с втора награда на публиката  - за най-добър български игрален филм.  След церемонията по награждаването на 18 март т.г. зрителите в зала 1 на НДК  пък ще бъдат „наградени” с прожекцията на най-новия филм „Другата страна на надеждата” на именития финландски режисьор Аки Каурисмаки,  с който той прегърна през  февруари „Сребърната мечка” за режисура на големия кинофестивал в Берлин – „Берлинале-2017”.

Победителите в основния конкурс и в другото  важно „състезание” на СФФ-2017-  за Наградата Джеймисън (Jameson) за български късометражен филм ще бъдат определени от авторитетно международно жури. Негов председател тази година е бележитият румънски режисьор Кристи Пую, един от основателите на Новата вълна в набралото голяма енергия румънско кино.  Самият Пую ще представи на българския екран и най-новия си филм „Сиераневада”, както и още две свои нашумели ленти: ”Смъртта на господин Лазареску” и „Аврора”. Член на международното жури е българската киноактриса Анжела Недялкова,  станала особено популярна след участието си в британската драма „Т2 Трейнспотинг” на режисьора Дани Бойл, в която  партнира на Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Шърли Хендерсън и др. 

Един от най-големите „удари” на Феста - конкурсът за Наградата Джеймисън, ще се състои сега за 14-и път и поражда винаги голям интерес. Тази година за него кандидатстваха над 60  български късометражни филма. От тях селекционната комисия подбра за финалния тур 12 филма. Победителят ще заслужи приза от 6 000 евро, осигурен отново от дългогодишния и верен партньор на фестивала, Jameson Irish Whiskey. Сумата от 6 000 евро е сериозна финансова подкрепа  за нашите млади творци и практиката, поне досега, показва,  че победителите обикновено влагат почти цялата сума в следващия си филмов проект. 

Вниманието на многобройните приятели на седмото изкуство ще приковат несъмнено и два традиционни раздела на София филм фест – „Големите награди” и „Киното днес - големите майстори” . Под първата рубрика ще видим ленти, отличавани на водещите кинофестивали в света.  Сред тях са и творби с най-високи награди от „голямата тройка” фестивали – в Кан, Венеция и Берлин, като „Аз, Даниел Блейк”  на Кен Лоуч със „Златна палма” от Кан-2016, филипинския  „Жената, която си тръгна” (реж. Лав Диас), носител на „Златен лъв” във Венеция през 2016 г. и др. 

В „Киното днес – големите майстори” ни предстоят вълнуващи срещи с любими актьори, актриси, режисьори. Ще видим „Рай” на Андрей Кончаловски, спечелил приза за най-добър режисьор на фестивала във Венеция м.г. ,френско-германския „Франц” на Франсоа Озон и др. Какво да кажем пък за „Лунна светлина” (реж. Бари Дженкинс),  надделял над фаворизирания мюзикъл  „Ла ла ленд” в най-престижната категория „Най-добър филм” на тазгодишните награди „Оскар”?  На фестивалния екран ще се появи и друг американски филм,  номиниран за „Оскар” в същата категория – „На всяка цена”, режисиран от Дейвид Маккензи.   

И все пак, може би най-радостният факт, най-положителното явление на 21-ия  София филм фест,  е отново масираното представяне на новото българско кино.  С финансовото съдействие на Обединена българска банка (ОББ) на големия бял екран за втора поредна година ще бъдат показани цели 13 пълнометражни наши игрални филми (толкова бяха и на юбилейното 20-о издание на СФФ), сътворени през периода между двата фестивала.  Три от тях ще имат своите премиери именно тук. След 16 години мълчание в игралното кино Николай Волев ще представи „Извън пътя”. „Да се прави кино е хубаво нещо, но не е задължително – обясни своето мълчание големият наш режисьор. – Необходим е сериозен вътрешен подтик. Ако правиш филм за собствен кеф, а после залите са празни, тогава има огромен морален проблем. Това е направо злоупотреба с отрудените бедни данъкоплатци!”.  Сега за първи път в София ще бъдат прожектирани и 13 наши документални филми. Не можем да бъдем недоволни от такава продуктивност на родната ни кинематография, подкрепена с 12 млн. лв. и от Националния филмов център. Като споменахме документално кино, неговият майстор Адела Пеева също ще получи Наградата на София в деня на закриването на основната програма на Феста – 19 март (неделя) в 19.15 ч. в зала 1 на НДК. 

Верни на своята амбиция да направят винаги нещо ново, да откроят някой нов акцент на всеки пореден фестивал, неговите организатори „Арт Фест” и „моторът” Стефан Китанов ни представят сега новите си раздели „Спорт” и „Тийн”.  Кой приятел на спорта не би гледал например биографичния  „Пеле: Раждането на една легенда” за великия бразилски футболист или „К2 и незабележимите пешаци”  за изкачването на връх К2, смятан за по-труден и от Еверест. Селекцията от филми „Тийн” (от „тийнейджър”) е обърната пък изцяло към младежката аудитория.  Киноманите и от средна възраст с удоволствие ще се стекат към прожекциите на документалния „Бийтълс и Втората световна война” (неговият режисьор Тони Палмър отново ще бъде наш гост в София) или „Ролинг Стоунс: Оле, оле, оле!” за страхотното турне на рокдинозаврите през 2016 г. в Латинска Америка, събрали на концерт в Хавана 1,2 млн. души. 
При всички нови акценти и раздели на София филм фест едно нещо остава винаги по старому – цената на билетите е пак 8 и 6 лв. (с намаления), а само за зала 1 на НДК е 9 и 7 лв. 

Борислав КОСТУРКОВ