Една художничка, ВИОЛЕТА РАДКОВА, сценограф на театрите в Русе и Силистра го твърди. Даже заглавието на юбилейната й изложба е още по –ярко: „ О, ЩАСТЛИВИ ДНИ”.

Виолета Радкова е посветила изложбата си на Иван С. Това е човекът до нея –актьорът Иван Самоклиев:

-Прекрасен актьор и мой любим, с когото през този май  правим 30 години от тайния ни църковен брак на морето през 1988 г.
Към  тази непомръкваща любов е благодарността на художничката. Виолета Радкова е завършила Националната художествена академия през
1973 г. Има 30 самостоятелни изложби в  Русе, София, Пловдив, Балчик, Рига, Инсбрук, Щутгарт, Виена, Анкара, Париж, Баден-Вюртенберг. Награждавана е с първа награда за сценография през 1989 г,  както и наградата на САБ „Икар” през 2001 г.Член е на СБХ и на Съюза  на артистите.

-Защо нарекохте изложбата си „О, щастливи дни”?
- Картината с пясъчните часовници и с момичето с шутовската шапка се нарича „О, щастливи дни”, заглавието на изложбата ми е инспирирано подсъзнателно от пиесата на Бекет.

-Мъжът ви и днес ли ви вдъхновява?
-Да, мисля че за всеки човек е така. Докато има любов, всичко наоколо е красиво и вдъхновяващо.  В картината ми „Дон Кихот” съм нарисувала  потрет на Иван, който ще е в центъра на  юбилейната ми изложба . Асоциацията  в портрета,   обяснява и музиката и нежността в картините,  които рисувам.  На моите 70 години аз помня най-напред щастливите си дни. От какво са щастливи? Имам три неща – любовта -  (любимият  човек) , детето ми , картините ми.  Не знам по-голямо щастие от това.  Вие знаете ли?  Нашите щастливи мигове са безплатният подарък за Душата! Да откриваме всеки ден по някое тайно чудо, дори в малките неща. 


А когато отминат повечето от отредените ни дни, да осъзнаем, че те са били най-важните: смехът на детето ни, неочаквана среща с добри приятели, тиха вечеря с любимия, радостта от завършената картина... 
Продължавам да се питам – как ли се рисува щастието? 
Най-красивите неща от живота бавно, но сигурно заличават раните в Душите ни. Така сме устроени – да помним хубавото. И тогава остават само спомените за щастливите ни дни и миговете, в които наистина сме цели и добри, защото сме научили най-важния си житейски урок , да прощаваме и да обичаме.



 
Изложбата на Виолета Радкова  в Русе е  от 16 до 30 май в галерията на улица „Борисова”срещу Общината.

 Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ