"От първостепенна важност е да се погрижим за хората. Трябва да оценим невероятната мъка. Стартираме кризисната помощ от 325 лв. на човек. До момента около 400 семейства са получили тези пари". Това обясни министърът на социалната политика в оставка Зорница Русинова по БНТ.
"Около 1000 човека са заявили желание за тази еднократна помощ за първите си нужди. Има 4 семейства, които нямат адресна регистрация, един от случаите е решен. Търсим обективна информация и за това се забавя плащането за тях", обясни още тя.


"Всичко ще приемем за доказателство, за да помогнем на тези 4 семейства. Това, което правителството взе за решение вчера - отпускането на 10 милиона, 5 от ще отидат в общината. В първите дни на семействата и домакинствата е важно да помогнем на първичните нужди на семействата", допълни Русинова.

"Не във всички случаи парите ще послужат за дограма и прозорци, има много хора, които имат нужда от лекарства. Трябва да има отделна социална помощ от 500 лв. на семейство, за да може да посрещнат празниците според нуждите си. До петък програмата трябва да бъде одобрена и до понеделник 5 милиона да бъдат заредени в сметките на общината. Там където има по-сериозни разрушение, ще има ново строителство. Благодаря на всички, които показаха съпричастност. За близо 2 дни над 1 милион лв бяха събрани", обясни министърът в оставка.

"Работим с екипи на място, да има поне фургони, в които да живеят хората, докато успеем да оправим къщите им". 

Зорница Русинова призова Министерство на образованието да назначи психолози, които да работят с децата от Хитрино, които са преживяли тежката трагедия.