Химнът „Върви, народе възродени”, вдигна на крака студенти от цял свят в Медицинския университет в Пловдив, а мнозина припяваха строфите на Стоян Михайловски. Навръх 11 май, когато църквата отбелязва паметта на светите братя Кирил и Методий, Департаментът за езиково и специализирано обучение във вуза организира тържество в Аудиторния комплекс, пише "Марица".

Чуждестранните младежи партнираха на преподаватели си в презентации на тема: „Защо честваме този празник” и „Кои сме ние, българите, и какво сме дали на света?” Рецитираха преведени от тях стихове на български. Вузът раздаде и грамоти на най-добрите в  състезанието по краснопис на български.

Елена Няпуло е от Мозамбик и вече е петокурсничка по медицина. Българският език е много труден, първата година ме скъсаха на всички изпити, не скри тя. Днес обаче борави с кирилицата толкова добре, че, ако не е екзотичната й външност, човек може и въобще да не разбере, че е чак от Африка. Първо, разбира се, усвоила фразата: „Здравейте, аз се казвам…” Но досега още бърка лъв и вълк и никога не е сигурна кой е индиец и кой индианц. Пък индийци в Медицинския университет много измежду общо над 2500-те чуждестранни студенти.

„Живеем в дигитален свят, обучаваме дигитално поколение. Цифрите изместват буквите. Идеологиите са изместени от технологиите”, обърна се към студентите ректорът на МУ проф. Стефан Костянев. И като ценител на притчите и афоризмите, а и понеже в тях винаги оцелява истината, им разказа как философ минал край каменоломна и попитал работниците какво правят. Блъскам се в камънака, отвърнал първият. Вадя хляба си, гласял отговорът на втория. Строя храм, рекъл третият.” Това е силата  на гледната точка. Всички хора в  образованието и медицината могат да кажат, че строят храм”, добави проф. Костянев. И предупреди младежите, че ако излязат от вуза само образовани, това не е достатъчно, понеже е нужно да носят духовност и хуманност.