Ремонтираните железопътни гари в пловдивските села Калояново и Граф Игнатиево ще бъдат открити официално днес от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и генералният директор на НК “Железопътна инфраструктура” Антон Гинев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Ремонтът на жп гарата в Калояново започва в края на 2007 г. и за него са изразходвани общо 198 541 лева. Първоначално е извършен ремонт на приемното здание и магазията, кантарната кабина и пост 1, а по-късно са оформени околните пространства и вертикалната планировка.
Жп гара Калояново е ремонтирана заради лошото състояние на покривната конструкция, резултат от непрекъснатите течове по време на дъжд, както и премахване на щетите, нанесени от наводнението през 2005 г.
Приемната сграда на гара Граф Игнатиево вече има нов покрив, чакалня, дограма, фасада и помещения за гаровия персонал. Ремонтът стартира още през 2005 г. и първоначално са вложени 33 459 лв. Миналата година са подменени настилките и перонните бордюри на първи, втори и трети гарови перони и са изградени подходи за достъп до тях на инвалиди. Освен това е направен ремонт на гаровата тоалетна и на стаите за стрелочниците и ръководител-движение, и е осигурено водоснабдяване на тоалетната и приемното здание с вода. В реконструкцията на обекта са вложени 119 741 лв.
На откриването са поканени да присъстват представители на местната власт, депутати и общественици. Целта на реконструкцията на двете гари е да се подобри качеството на предлаганата в този район железопътна услуга и да се направи железницата предпочитан вид транспорт. /Димана Тодорова, БЛИЦ