Пловдивският квартал „Смирненски” бе на косъм от взрив след като при изкопни работи бе засегнат газопровод. Прекъсването на тръбата причини изтичане на около 20 кубика газ, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
По непотвърдени данни е имало лека експлозия в една от къщите на ул. „Царевец”. Отклонението на битовия газопровод е било пробито при изкопни работи от фирма, наета да положи 20-киловолтов електропровод. Екипи на пожарната, гражданска защита и полицията отцепиха района и евакуираха обитателите на околните къщи. Лекари са оказали помощ на пенсионерка, която се е оплакала, че не може да диша. Газът е бил разпръснат за около час, а подаването към хирургиите на „Пещерско шосе” е било прекъснато за два часа, обясниха от „Сити газ”. От компанията са категорични, че не е имало опасност от голяма експлозия, тъй като предпазната автоматика на съоръжението е реагирала мигновено и е изолирала сектора от мрежата, в който е станал инцидента. Нанесените щети са на минимална стойност. Разходите по отстраняването на аварията ще бъдат поети от фирмата, чийто работник я е причинил.
Замерванията на въздуха за наличие на повишено съдържание на метан не са показали отклонения от нормите, а самият газ не е токсичен, обясни директорът на Гражданска защита – Пловдив инж. Атанас Атанасов.

Газопроводът е прокаран в края на май от фирма „Сити газ”, която извършва газификацията на Пловдив. Съоръжението все още няма издаден акт. /БЛИЦ