Пътят за Асеновата крепост може да се окаже напълно блокиран, ако не се вземат мерки. Причината е старо свлачище, което се активизира отново. Проблемът е и за местните жители в района, а и за туристите, които особено през пролетта и лятото, тръгват натам, съобщава Нова тв.

Има реална опасност трите родопски села - Лясково, Яврово, Добралък, да бъдат откъснати от света, ако пътят не бъде укрепен. Срутището е засегнало част от едното платно на пътя и то се намира в дерето, а асфалтът е отнесен.

"Свлачището не е активно, а като предстои снеготопене, пролетни дъждове, всеки един момент може да се активизира и да пропадне пътният участък. Има опасност целият път да пропадне при едни обилни водни количества", каза главният инженер на Община Асеновград Атанас Тошев.

Тошев обясни, че мерките, които са взели за проблема, са свързани най-вече с обезопасяването на пропадналия участък чрез пътни знаци, сигнални ленти и чували с пясък, които да спират повърхностните води да попадат в свлачищното тяло. "Има ограничения за преминаване на тежкотоварни МПС-та, а достъпът до тези села на тежкотоварна техника е ограничен. Туристите могат пеша да стигат до Асеновата крепост", каза още той.

Кметът на село Яврово обясни, че за да се стигне до селото има алтернативен път, който обаче е много труден, черен и стръмен.
"За пожарните коли, линейките е невъзможно да се премине. Специализирани автомобили могат при определени условия да минат. Ако пътят бъде прекъснат, оставаме без хранителни продукти", добави той.

Главният инженер на Асеновград и кметът на село Яврово добавиха, че са подали искане към Междуведомствената комисия за финансиране през октомври 2018 година, но до този момент нямат отпуснати средства.

"Предното ни искане беше за 250 000 лв., а сега най-вероятно ще бъдат повече, предвид това, че през зимния сезон има промяна в участъка на свлачището, така че над 300 000 ще бъде сумата за необходимия проект за укрепването", каза Тошев.

Община Асеновград чака финансова помощ от държавата, за да укрепи свлачището и да реши проблема за много хора, както за туристите, така и за жителите на много родопски села.