Около 300 пакета с месо ще раздаде Районното мюфтийство на бедни от етномахалите в Пловдив по случай започващия днес Курбан Байрам. Помощта е за хора, които не могат да си позволят да купят животно, а парите са осигурени от Главно мюфтийство, обясни председателят на мюсюлманското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан, съобщава, „Марица”.
Всеки от пакетите е по 5 килограма. Няма да се раздават публично и акцията няма да приключи днес. Екипи ще сноват дискретно из кварталите в продължение на няколко дни. Предварително е определено чрез информация от тарторите по места кои семейства са в тежко социално положение. При масови акции възниква олелия и почват дрязги защо за един има, а за друг не. С новия почин от мюфтийството се опитват да избегнат напрежение на празника, когато мюсюлманите всъщност трябва да се помиряват.
 

За разлика от Курбан Байрам, когато в Джумая джамия се изсипаха турският консул Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи и политически лидери, сред които водачът на партия ДОСТ Лютви Местан, този път няма изгледи за височайши гости. Всеки, който пожелае, е добре дошъл, каза Пехливан.
 
По традиция вярващите се стичат за намаз рано сутринта, а после се разотиват по домовете, за да заколят жертвено животно. Религията повелява част от месото да се раздаде на бедните.