Задържаният за откритото голямото количество хероин на ГКПП „Дунав мост“ 56-годишен мъж е бил съден и през 2013 г. за трафик на дрога, но в Турция, съобщава "Монитор".


Това съобщи на днешното заседание в Окръжния съд в Русе, на което бе гледана мярката за неотклонение на Александър Ю., наблюдаващият прокурор Андрей Ангелов. Съдът остави за постоянно в ареста мъжа, в чийто лекотоварен камион на 17 ноември бяха намерени 93,682 кг хероин.

Това е най-голямото количество хероин, откривано на ГКПП „Дунав мост“ през последните пет години. По първоначална оценка стойността му е 3 747 280 лева. Шофьорът на камиона се явил на трасе „Изход“ в 9,20 часа и бил отклонен за проверка. В тайник на пода служителите открили наркотика, разпределен в 184 пакета.

Задържаният Александър Ю. е роден в хасковското село Силен, но настоящата му адресна регистрация е в с. Ръженово, което е в същата област. Завършил е полувисше образование, семеен е и има двойно гражданство – българско и турско. Наскоро купил лекотоварния камион „Мерцедес Спринтер“ от Русе и с него извършвал транспортна дейност.

По първоначални данни в южната ни съседка е бил осъден на четири години затвора, тъй като през 2013 г. на граничния пункт „Капъ куле“ турските гранични служби открили у него 5,360 кг кокаин, разпределени в пет пакета – три около кръста и два – под мишниците.

Ако бъде признат за виновен, мъжът ще получи от 15 до 20 години затвор и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева.