Пловдивският апелативен съд остави в сила най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Митко Михайлов, който е обвинен в убийство на тригодишно дете и закана за убийство на майката му.  

Срещу Митко Михайлов са повдигнати две обвинения за това, че на 9 март 2020 г., в Асеновград умишлено е умъртвил малолетно лице - А. Й., на 3 години, както и в това че, на същата дата и същото място се е заканил с убийство на майката на детето, за да не издаде стореното от него.

Съдът прецени, че от събраните по делото доказателства, продължава да е налице обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен. Установено е, че Михайлов е живял в един дом с пострадалото дете и неговата майка. 

Апелативните магистрати взеха под внимание, че поради тежестта на престъплението, в което ромът е обвинен, както и, че то се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, има реална опасност обвиняемият да се укрие. 

Съществува и риск, при по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да въздейства на свидетели по делото.
Определението на Апелативния съд е окончателно.

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът.