Всеки трети мъж сред регистрираните бездетни двойки в Пловдив е с репродуктивни проблеми. Това сочи анализът на лекарите от Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Селена”. Те изследват причините за безплодие в семействата, които не могат да имат деца в продължение на една година.
Данните в „Селена” могат да бъдат представителни и за страната, където над 200 000 двойки са с репродуктивни проблеми, съобщи д-р Снежана Топалова, акушеро-гинеколог в пловдивската клиника. Според нея основните причини за мъжкия стерилитет са вродени заболявания на половата система, хормонални, хирургични, възпалителни процеси и др.
Напоследък преобладават промени в морфологията и биологичната преживяемост на сперматозоидите. Не са редки случаите и на различни нарушения на сперматогенезата, в резултат на което се образува по-малко количество сперматозоиди, имат слаба подвижност или изобщо липсат, подчерта д-р Топалова. И припомни, че Световната здравна организация е изброила 24 причини за безплодие при жените, докато при мъжете те са 27.
За да се открият проблемите с репродуктивността на мъжете, в „Селена” започват с тест – спермален анализ, който е безболезнен за пациента, а резултатите са готови за няколко часа. Най-показателна обаче е т. нар. разширена спермограма, която се извършва в специализираната лаборатория на болницата. За разлика от първоначалния спермален анализ, който установява едва 30% от причините за стерилитета, тя дава три пъти повече информация за оплодителната способност на мъжа, обясни д-р Топалова. Според нея разширена спермограма е задължителна, ако първоначалните изследвания не са открили защо двойките не могат да имат деца в продължение на една година.
Спермален анализ се прави след сексуално въздържание на мъжа от 3 до 5 дни. Отделеният еякулат се поставя в специален стерилен контейнер, като биолозите и ембиолозите изследват обем, PH, цвят, вискозитет, общ брой и брой сперматозоиди в 1 милиграм, подвижност, морфология и левкоцити.
Ако диагнозата е стерилитет, се прави задължително и цитогенетичен тест, каза д-р Топалова. Изследването е необходимо, защото, ако има генетичен проблем в броя и структурата на хромозомите, при оплождането те ще се предадат и на бъдещото поколение.
Ефективните лечения на мъжкия стерилитет включват медикаменти – хормонална терапия или антибиотици, хирургична намеса и различни процедури, свързани с изкуственото оплождане и ИКСИ-техниката – т. нар. инжектиране на един сперматозоид в цитоплазмата на една яйцеклетка, обясняват лекарите от “Селена”. Според тях, модерните методи, които се прилагат в болницата в областта на репродуктивното здраве, позволяват да се лекуват и мъже, които са с понижена оплодителна способност.
Корекцията на нивата на хормоните обикновено се извършва с приемане на лекарства в продължение на не по-малко от 3 месеца. А за подобряване на концентрацията на сперматозоидите биолозите ги отделят от семенната течност, като по този начин “отсяват” по-активните и по-късно ги използват за инсеминация. При някои мъже обаче се образуват антитела, които разрушават сперматозоидите. В подобни случаи единственият начин да се преодолее тази пречка е ин-витро оплождането, категорични са от IVF-лабораторията на “Селена”.
Съветът на лекарите е мъжете да се консултират всяка година с уролог, както и да си правят спермограма, дори и да нямат репродуктивни проблеми. Разширеното изследване дава ценна информация и за други патологични заболявания, които могат да се хванат в начален стадий, обясняват в „Селена”. /БЛИЦ