Споровете за опасностите и ползите от солта не стихват и до днес. Диетолозите не престават да ни повтарят за опасностите от прекомерната й употреба и призовават да намалим дневния прием на тази вкусна подправка до минимум. Толкова ли е вредна солта в действителност? Може ли организмът ни да съществува без сол?

Мит №1 - Тя е бяла отрова

Всъщност солта е най-ценният дар на природата, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Не е чудно, че преди теглото й се е оценявало в злато, заради нея дори са се случвали “солни бунтове”. В България сме посрещали и продължаваме по традиция да го правим скъпите ни гости с хляб и сол, най-добрият приятел е този, с когото “сме изяли поне един килограм сол”, а особено важните неща за нас определяме като “солта на земята”.
За човешкото тяло ползата от солта е безценна, а при хроничния й недостиг е възможен дори летален изход. Факт е, че човешкото тяло е 70% вода, а натриевият хлорид (химичното наименование на солта) поддържа водния баланс в организма. Хлоридът е необходим за образуването на солна киселина, която е основен компонент на стомашния сок, стимулира нервната система и метаболизма на мазнините. Без натрия, който влиза в състава на солта, не е възможно да се пренася кислорода в кръвта и предаването на нервните импулси и движението на мускулите. Следователно твърдението на Пол Брег, че солта е бяла отрова и е необходимо да се изключи напълно от менюто ни, не е вярно. Въпреки това прекомерният прием на сол задържа течности в организма, което води до повишаване на кръвното налягане. Това увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците страдат, нарушава се обмяната на веществата. Така че пресоляването на храната не само е вредно, но и опасно. Дневният прием на сол не трябва да надвишава 10 грама.


Мит №2 - Безсолна диета 

Диетолозите често предписват диета без сол при затлъстяване. Продължителността й не трябва да надвишава 15 дни. Като правило през това време можете да загубите до 4 килограма. Но това не се случва за сметка на разграждането на мазнините, а в резултат на обезводняване на организма. Заедно с водата се отмиват и жизненоважни минерали като калций, калий и магнезий. При липсата на тези вещества се нарушава електролитният баланс в организма, възниква бърза умора, загуба на сила, суха кожа и коса. Недостатъчният прием на сол води до неправилно функциониране на сърдечносъдовата система, появата на остеопороза, анорексия и депресия. Следователно не трябва напълно да изключвате солта от менюто си, тъй като е важно да регулирате водно-солевия си метаболизъм.


Мит №3 - Отлагане на соли

Солите са група химични съединения, а не само натриевият хлорид, който наричаме сол. В организма по принцип се отлагат калциеви соли, фосфати, уреати, соли на жлъчната киселина. Т.е. трапезната сол няма нищо общо с това. Най-важният фактор е съотношението в количествата на консумираните и изхвърляните от тялото соли. Здравият организъм усвоява само нужното му количество соли, а излишъкът се изхвърля. Ако обмяната на веществата е нарушена, солите започват да се натрупват в ставите, бъбреците, жлъчния мехур. Т.е. когато става въпрос за отлагане на соли, се има предвид тези, които се съдържат в тъканите, а не готварската сол.


Мит №4 - Разрушава зъбите

Всъщност, ако дъвчете каменна сол, можете да си увредите зъбния емайл. Затова е по-добре да я използвате в разтворен вид. Морската сол е много по-мека, има дори деликатесни разновидности, които може да се дъвчат без проблем. Има и народни рецепти за укрепване на зъбите и венците, както и за лечение на язви в устата със сол. Заздравете зъбите си с гаргара с топла вода, в която сте разтворили сол и сода. Така че ползата от солта е проверена от много поколения. Твърдението, че солта разрушава зъбите, не е нищо повече от мит.


Мит №5 - Повишава кръвното налягане

Излишната сол оказва влияние върху механизма, който регулира кръвното налягане и причинява развитието на атеросклероза, особено на мозъчните кръвоносни съдове. Пресолените храни значително увеличават приема на течности, което се отразява на сърцето и кръвоносните съдове. По този начин се получава оток на крайниците, появяват се торбички под очите. Диетолозите съветват пациенти с хипертония да намалят дневната си доза сол или да употребяват диетичната разновидност на този продукт. В диетичната сол се съдържа много по-малко натрий, така че употребата й оказва положителен ефект върху здравето.

…………​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​
Как да избегнем пресоляването на храната?

Има няколко прости препоръки, с чиято помощ може да регулирате баланса на солта.
♦ Солта в храната трябва да се добавя по малко, като всеки път да се опитва ястието.
♦ По-добре е да се използва средно едра и едра сол, тъй като нужните количества от нея така са по-малки. Ситно смляната сол се използва за досоляване вече на масата.
♦ Солете храната най-добре в края на готвенето, така ще ви е нужно по-малко количество от нея.

…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​

Разновидности на подправката

Сол-екстра
Това е “най-агресивната” форма на солта, тъй като в нея се съдържа чист натриев хлорид. Всички полезни минерали са унищожени в процеса на изпаряване на водата и пречистването със сода. Ползата от този вид сол в този случай е минимална.

Йодирана сол
Тя е много полезна за хората, които живеят в екологично неблагоприятни райони. Не се препоръчва да се използва такава сол при повишена активност на щитовидната жлеза.

Каменна сол
Има сивкав цвят, естествена сол е, извлечена от мините.

Готварска сол
Това е избелена каменна сол във вид на естествени кристали.

Морска сол
Една от най-полезните видове сол, тъй като съдържа полезни микроелементи.

Черна сол
Естествен, суров продукт. Богата е на сяра, желязо, калий и йод. Тя подобрява храносмилането и действа като леко слабително.

Диетична сол
Това е сол с ниско съдържание на натрий. Съдържа полезните за сърцето и кръвоносните съдове калий и магнезий. Перфектна е за хора със заболявания на ставите.

Милена ВАСИЛЕВА