След молбата на Руския фонд за преки инвестиции към Словакия да върне предадената партида руска ваксина, Мария Захарова зададе на тази страна неудобен въпрос за “Спутник”.

Словакия беше сред първите европейски страни, проявили интерес към руската ваксина. Стигна се дори до оставката на цялото правителство - кабинетът, без разрешението на президента, купи "Спутник" и това стана повод за скандал. Някои вярваха, че е необходимо да дочакат одобрението на ЕС, докато други не искаха да купуват ваксината по чисто политически причини.

Но въпреки кавгите между ръководството на страната, партидата руска ваксина все пак замина за Словакия. Въпреки че не се размина без скандал. РФПИ поиска връщането на "Спутник-V" поради това, че словашките власти са нарушили условията на споразумението. А именно лекарството е изпратено в лаборатория, която не е акредитирана от регулатора на ЕС.

По пътя служителите разпространяваха дезинформация за препарата. И това прави нещата още по-неразбираеми: защо тогава словаците са закупили изобщо ваксината?

Именно този неудобен въпрос зададе Захарова: какво искат властите за народа? Да му дадат ваксина и да се борят с пандемията? Или да го изоставят, като купят ваксина, само за да я дискредитират в очите на словаците и световната общност?

В края на краищата тестовете в неизвестната лаборатория са организирани нарочно - по-късно от Словакия пуснаха дивата партенка, че уж "Спутник-V" не е толкова ефективен, както казва Кремъл и като цяло не отговаря на изследването, публикувано в списание “Лансет”.

Всичко това е предварително планирана очерняща кампания срещу руската ваксина и Русия като цяло. Това е целият смисъл: държавата мисли не за народа, а за политиката...за съжаление.