Временната комисия за промени в изборното законодателство одобри предложението да няма ден за размисъл преди вота за евродепутати.
Членовете на комисията приеха да се запази досегашният текст за преференциалното гласуване. Разпоредбата предвижда преференциалните гласове, подадени за отделните кандидати, да се вземат предвид, ако броят на гласовете, получени за кандидата, възлиза най-малко на 15 процента от действителните гласове, подадени за съответната кандидатска листа.


Отпаднаха предложенията за гласуване с интегрална бюлетина. Депутатите приеха в тъмната стая, където се упражнява правото на глас, да не се допуска използването на техника, с която може да се заснеме начинът на гласуване. При нарушение на тази забрана бюлетината, попълнена от избирателя, се обявява за недействителна. Не беше прието и тъмните стаи да бъдат заменени с гишета.

Депутатите одобриха още безлихвеният депозит за участие в изборите да бъде 50 000 лева за партии, 100 000 лева за коалиции и 15 000 лева за инициативни комитети. Досега тази сума за партиите беше 15 000 лева, за коалиции - 20 000 лева, а за инициативни комитети - 10 000 лева. Ако дадената формация не получи над 1% електорална подкрепа на изборите, парите ще влизат във фонд за лечение на деца.

Парламентът ще обсъжда утре на второ четене промените в Закона за избиране на членове на ЕП на извънредно заседание. /БЛИЦ