Първи темата за флотилията повдигна румънският премиер. Той искаше да подпишем и меморанудм. Казах му, че имаме да решаваме много задачи, както и че много сме решили. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов на питане на народния представител от БСП Ангел Найденов дали България подкрепя румънската инициатива за създаване на регионален черноморски флот.
В рамките на НАТО сме свършили много работа – имаме база в Ново село, имаме мисия в Афганистан, непрекъснато има самолети на НАТО на Граф Игнатиево, до 5 000 войници годишно минават на обучение там. Доказали сме  във всяко едно отношение, че сме абсолютно лоялен член на НАТО”, подчерта Борисов.


 
„Мислех, че румънският колега ме разбра, затова и не повдигнахме тази тема на пресконференцията. След седмица обаче президентът Клаус Йоханис отново повдигна темата. И на него му отговорих по същия начин”, заяви премиерът.
 
„С Румъния всеки ден можем да правим военни учения и да направим добър синхрон между двата флота”, подчерта Бойко Борисов.
 
Той каза още, че днес е събрал Министерски съвет, за да се приеме позицията, която кабинетът ще има за срещата на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли. „В нея няма тема за флотилии и за кораби. На колегите им казах, че в неформалните разговори те трябва да обяснят нашата позиция”, посочи той.