"БСП влезе в тази коалиция основно заради това, че трябва да преборим корупционния модел на управление на страната. Това би следвало да е червена линия и за четирите формации. Дали е така - предстои да разберем.

Ако ПП тръгне на разговори с ГЕРБ и ДПС, ще отстъпим от тази червена линия. ... Коалицията, в рамките и на четирите партии (ПП, БСП, ДБ, ИТН), ако препотвърди изначалния ангажимент, който поехме - борбата с корупционния модел, би следвало да се обедини и да го направи. 

Това се случва основно чрез промяна в законодателството".

Това заяви пред БНР Ирена Анастасова, заместник-председател на БСП, депутат от ПГ на "БСП за България".

Тя посочи, че в парламента са се наблюдавали знаци, че нещо се случва, защото депутати от ИТН са гласували заедно с ГЕРБ, с ДПС и с "Възраждане":

"В парламентарната комисията по образование, чийто председател съм аз, имахме учудващ пример за внесен законопроект, противоконституционен, за отмяна на параграф 17 от Закона за държавния бюджет от група народни представители, при положение, че ние това го правим сега с актуализацията на Бюджета".  

Ирена Анастасова потвърди, че приемането на актуализацията на Бюджета е своеобразен вот на доверие на кабинета "Петков" и обясни:

"Големият бюджет дава целия разчет откъде ще дойдат парите и за НЗОК, и за ДОО. Лъжа пред хората ще е да се гласуват бюджетите на НЗОК и ДОО, а да не се подкрепи актуализацията на Държавния бюджет"

Тя прогнозира, че на първо четене Бюджетът ще бъде подкрепен, но между първо и второ четене ще започне извиване на ръцете:

"Надявам се на отговорно поведение от партиите. ... БСП си дава сметка, че понася негативи от участието във властта, но с това доказваме, че сме отговорна партия. Виждаме в каква геополитическа обстановка работи това управление".

По думите на Анастасова експертно или програмно правителство, подкрепено от опозиционните до момента партии в парламента, няма как да изработи законодателство срещу корупционния модел на управление на страната.