Има тенденция за предизвикване на етническо напрежение чрез превратно експлоатиране на темата със смъртта на Ахмед Емин, смята зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. По-рано партията беше упрекната от представители на опозицията, че сама създава етническо напрежение, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Според Йордан Бакалов от ОДС винаги, когато идват избори партията вади тази карта, защото така печели повече. Местан обаче посочи, че целта на анти-ДПС кампанията е да се събуди латентният национализъм, но опитите за това няма да успеят. Въпреки това не означава, че те не са опасни, затова е изразената тревога от президента Георги Първанов, каза Местан. Той обаче изрази пълната си убеденост, че анти-ДПС кампанията няма да успее, защото българското общество има сетива и няма да се поддаде на манипулация.

Местан припомни, че ДПС е била в опозиция и е изпълнявала отговорно ролята си на политическа сила. Нито една партия в едно демократично общество не е отредено за вечни времена да бъде в управлението, аргументира се Местан. Той изрази и тревога, че след като радикално направление като партия Атака получи парламентарно представителство се забелязва тенденция на превръщането на езика на омразата в норма на политическо говорене. Това противоречи на демокрацията, отбеляза той. Според него българският етнически модел освен културен е и политически феномен, който не би могъл да бъде реализиран, ако всичко партии от началото на демократичните промени, включително и ДПС не са работили, за да се постигне той.

Йордан Бакалов беше категоричен, че ДПС използва темата за етническото напрежение като тактика, за да мобилизира своя електорат. Всички политици обаче, които говорят за ДПС, винаги казват ръководството, така че по-добре е да не намесваме хората, защото само висшият ешалон на партията консумира тази тема за етническото напрежение, смята Бакалов. Според него няма никаква опасност от тероризъм, предизвикан от етническо напрежение, защото полето на сигурността вече е НАТО и ЕС.

Независимият депутат Яне Янев обвини лидера на ДПС Ахмед Доган, че е един от режисьорите на сценария на разклащането на етническия мир. Той каза, че ще сезира Европейската комисия относно изявленията на президента Георги Първанов, защото по този начин той взема страна и се е превърнал в адвокат на Доган. "Ако ГЕРБ се е атакизирал, то Първанов се е доганизирал", коментира Янев. Той смята, че предсмъртното писмо на Ахмед Емин е писано лично от него, но под чужда диктовка. Необходима е сериозна експертиза в този случай. Аз съм убеден, че има нещо съмнително в тази смърт, изтъкна Янев.

Крайно време е Ахмед Доган да спре да плаши с етническо напражение, коментираха и от ДСБ. 20 години слушам колко опасно е Доган да  излезе от политиката и ако това стане ще загинем, но няма нищо такова, каза Екатерина Михайлова. Тя призова лидера на ДПС да спре да държи  българските турци в етническо гето. Прави го заедно с Първанов и премиера Сергей Станишев, уточни тя.  Лидерът на тъмносините Иван Костов смята, че Доган излежда смешен, нелеп и изплашен, но в очите на неговия електорат може би все още буди някаква емоция.

Червеният депутат Татяна Дончева каза, че който и да подклажда темата за етническо напрежение, има лешоядски наклонности. /БЛИЦ