Българското правителство може да се окаже единственото, което е заложило бюджетен излишък, смята лидерът на ДСБ Иван Костов. Всички останали страни от Европейски съюз ще планират дефицит, заяви той по Нова телевизия тази сутрин.
Според него трябва се направи антикризисен бюджет, който е динамичен, гъвкав и нестандартен за България, но прилаган в другите страни.

Управляващите обаче вярват във вудо магията на думите, те не искат да кажат, че има криза, от страх да не я предизвикат, коментира той. Костов обясни, че кризата, която идва към България, няма да е като предишните, които преживяхме. Сега ще бъде чисто икономическа, ще е свързана с намаляване на производството и заради това бизнесът или ще намали запалите, или да съкрати работниците, отбеляза Костов.

Той прогнозира, че в сферата на строителство, в железниците и в туризма ще има масова безработица. Още тази зима заетите в туристическите услуги ще усетят последиците от кризата, защото поръчките са намалели, уточни Костов.
Той предлага да се намалят лихвите, защото значителна част от домакинствата са взели заеми и сега са изложени на допълнително натиск заради нарастващите лихвени проценти. Друга мярка, която трябва да бъде заложена, е свалянето на данъците за едноличните търговци, ДДС върху лекарства и учебници, както и пенсионните осигуровки. /БЛИЦ