В момента АЕЦ „Козлодуй” произвежда енергия на цена 40 лв. на мегават. Ако се пуснат 3-ти и 4-ти блок, ще произвежда енергия на цена 10 - 15 лв. на мегават. В същото време, АЕЦ "Белене" се предвижда да произвежда електроенергия при 120 лева за мегават. Атомната централа може да бъде пусната без да има някакви сериозни разходи. Това заяви за предаването на БНТ „Денят започва” бизнесменът Христо Ковачки.
 За каква икономика говорим, не аз не съм против този проект, аз мисля, че всичко в тази държава трябва да се прави чисто икономически, защото хората ще ни питат колко ще ни струва хляба.  Какво ще му обясняваш на човека, че ние имаме супер скъпа технология, която ще произвежда супер скъп продукт, в крайна крайщата ние живеем в България и аз искам да живея в България. Ако ние направим така от тук нататък България да се развива добре значи това ще бъде наш плюс, каза Ковачки.
Ако "Напред" влезе във властта ще направи много по-добра енергийна стратегия от тази в момента и ще положи максимални усилия трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" да работят.
На въпрос трябва ли да се понесе политическа отговорност или някаква друга за газовата криза, адекватна ли беше реакцията, Ковачки заяви:  "Според мен ако някой трябва да носи икономическа отговорност, това са фирмите доставчици на газ, това е Овергаз, Интерскаут, фирми които са доставяли газ от Газпром, реално ние няма от кой друг да търсим отговорност, не може да се търси такава от украинската страна, каза Ковачки.
На въпрос трябва ли да се преразгледа договора за газа и да няма посредници,  Ковачки каза, че е логично е да се правят договори с големи компании, които носят отговорност за това което правят, защото става въпрос за национална сигурност. Ако ние сме загубили 200-300 милиона кажете ми как трябва да си ги вземем от една офшорка?, попита Ковачки.
Ковачки каза, че ще продължи да развива бизнеса си и  ще продължи да бъдем фактор в енергетиката на България. И аз мисля, че гонейки една последователна стратегия, ние ще бъдем от полза за цялата политика на страната.
Запитан изборите наближават предполагам, че ще има упреци към вас  в бизнеса в политиката, Ковачки каза: "Както казват, ако те е страх от вълци, няма да ходиш в гората". /БЛИЦ