България да отправи официално искане за членство в Европейския валутен механизъм. Това е едно от предложенията, които НДСВ ще предложи на предстоящия коалиционен съвет, съобщи на брифинг в централата на партията заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.
Едно от задълженията на България като член на ЕС е да влезе един ден в Еврозоната и да приеме еврото като платежно средство. Единственият разрешен и възприет начин за това е чрез двугодишно членство в Европейския валутен механизъм. В края на тези две години България трябва да отговаря на пет критерия – четири от които тя отдавна изпълнява. Петият критерий – за инфлацията, още не сме го изпълнили, но той не е необходим за влизането в Европейския валутен механизъм, информира Велчев. Влизането във валутния механизъм ще е допълнителен аргумент за стабилността на националната валута и аргумент, който ще убеди инвеститорите, че никой няма намерение да подлага валутния борд и фиксирания курс между лева и еврото под съмнение, подчерта зам.-председателят на НДСВ.

Другото предложение на НДСВ е за незабавно започване на преговори с Международния валутен фонд за сключване на предпазно споразумение. В момента най-важното е инвеститорите да имат увереност, че в България нещата ще се запазят стабилни, каквито са досега, че сегашното намаляване на валутните резерви е временно явление и валутният борд не е заплашен, каза Велчев. България няма конкретна необходимост от финансови средства сега, говорим за кредитна линия, която страната ни ще има право да ползва, в случай че финансовата криза се задълбочи, какъвто сценарий съвсем не е изключен. В момента има доста голяма неяснота колко разумни ще са намеренията на следващото правителство в икономическата област. Имаме самочувствието, че изпълняваме добра и полезна за България икономическа програма и няма нищо лошо в това по някакъв начин да се създаде ангажимент и за следващото правителство за приемственост в тази област.

Третото ни предложение е да се приемат конкретни законодателни мерки за съкращаване на срока за възстановяване на данък добавена стойност. Разработвайки нашите идеи, говорейки с бизнеса, оставаме с впечатлението, че хората все повече и повече се оплакват от сроковете, в които чакат възстановяването на ДДС кредита, върху който имат право. За нас е неприемливо коректните фирми, които никога не са били уличавани в данъчни нарушения, масово да чакат с месеци за възстановяването на ДДС и то точно в период, когато им е все по-трудно да револвират банковите си кредити или да получат нови кредити за своята дейност. Затова настояваме да се предприемат конкретни законодателни мерки, завърши Милен Велчев. /БЛИЦ