Ние приемаме най-трудните и тежки случаи. Ние развиваме много млади кадри в най-модерната новопостроена клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘ в гр. Плевен“


Вече две седмици след истеричния 1 май президентът Радев не дава отговори на поставените въпроси от д-р Велимир Симов и педиатричната общност. 

Премиерът Главчев мълчи и не отговаря на поканата на лекарите лично да се запознае с работата на екипите в новопостроената клиника за майчино и детско здраве ,Мама и Аз, която не получи целева държавна финансова помощ за разлика от държавната СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ – сякаш ние не лекуваме български деца и за децата, които се лекуват в частната ‚Мама и Аз‘, помощ няма!

Държавата продължава да се тресе от глупостите на „разбирачки“ и коментатори, като например, че Решение 318 от 30 април било „взето на тъмно“ и „не било съгласувано“ с казионния обществен съвет за изграждане на Националната детска болница (НДБ).

Главчев призна многократно, че решението е законно и правилно и наистина е прието по установения ред, а сега ясно посочи несъстоятелността в търсенето на мотиви за отказа постфактум.

Решенията на МС за нови лечебни заведения, според закона, не трябва да се съгласуват с никакви фондации и други еснафски организации. Тези „обществени“ съвети даже не четат предварително публикувания дневен ред на МС и са активни само в свой личен интерес, а и получават пари от държавата да не правят нищо. 

Те нито могат да лекуват деца, нито нещо някога са построили, нито разбират от управление на болници, но проглушават медийното пространство с тяхната фалшива опозиция срещу проекта ,Мама и Аз‘ София, който даже реализиран заедно с НДБ не би бил достатъчен, за да постигнем европейско здравеопазване и създадем добри кадри.

„Разбирачите“ и еснафски фондации, според които разрешаването на частна детска болница щяло да наруши конституционните права на децата за безплатен достъп до здравеопазване, тенденциозно и нагло заблуждават публиката! Ние в частната ‚Мама и Аз стриктно спазваме закона – при нас всички деца имат достъп до безплатно лечение, денонощна компетентна помощ, независимо от социален статус, етнос и религия – в прекрасни условия, блестяща хигиена и удобства.

Постоянното повтаряне, че частната ‚Мама и Аз ще привлече съществуващите медицински кадри и ще остави държавната детска болница без необходимите лекари и сестри, е манипулативно и вредно, то измества фокуса от същината на проблема –  отговорността на държавата да създава предпоставки за обучаване и специализация на кадри или поне да не пречи на частната инициатива в тази област.

Държавата отново е майка за едни и мащеха за други - значи горещият въпрос е политически и той се решава по време на избори. Понеже президентът няма право да се намесва в работата на правителството, а премиерът няма право да дели болниците според собствеността им и да залага здравето на децата на карта, нека всички партии да питат избирателите си в предизборните срещи и събрания:

Искате ли нова модерна многопрофилна болница в София за повишаване качеството в здравеопазването? Искате ли да лекуваме нашите деца и семейства в Румъния, Турция и в други частни клиники в чужбина? С ‚Мама и Аз‘ в София повече ли млади лекари и медицински сестри ще остават в България и повече ли ще се връщат от чужбина?

Нали здравеопазването е първостепенен приоритет за българите? Демографската криза е тежък и дългосрочен национален проблем. Всички кандидат-депутати за национален или европейски парламент ще получат отговорите на хората лице в лице, ако честно бъдат попитани.